UN-ovo Vijeće sigurnosti raspravljat će u petak o Hong Kongu

Sjedinjene Države i Velika Britanija zatražile su zasjedanje UN-ova Vijeća sigurnosti o spornom zakonu o sigurnosti koji je Kina donijela za Hong Kong, koje će se održati u petak dopodne, doznaje se u četvrtak od diplomatskih izvora.

O toj će se temi razgovarati na neslužbenoj videokonferenciji iza zatvorenih vrata u formatu koji će svakoj članici omogućiti da raspravlja o raznim pitanjima, čemu se Kina u načelu ne može usprotiviti, navode isti izvori.

Peking se u srijedu usprotivio službenoj sjednici Vijeća sigurnosti na istu temu koju je Washington bio hitno zatražio, istaknuvši da je Hong Kong “unutarnje pitanje” Kine.

U skladu s novim procedurama uvedenim tijekom pandemije covida-19, službeno je zasjedanje Vijeća sigurnosti moguće samo uz konsenzus njegovih 15 članica. U redovito vrijeme svaka članica Vijeća može se usprotiviti zasjedanju ako dobije 9 od 15 glasova u proceduralnom glasovanju.



Nešto ranije u četvrtak Velika Britanija, SAD, Kanada i Australija optužili su Peking da ne poštuje svoje međunarodne obveze pošto je kineski parlament donio sporni zakon o sigurnosti u Hong Kongu, kao odgovor na lanjske prosvjede.

Komentari