Ursula von der Leyen: Ukrajina je na prvoj liniji obrane svega što mi Europljani cijenimo

Foto: EK/Twitter

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na Dan Europe je u simboličnom posjetu Kijevu kako bi iskazala punu potporu Ukrajini koja se bori protiv Rusije za europske vrijednosti – slobodu, demokraciju te slobodu mišljenja i govora.

Von der Leyen je poduprla odluku Kijeva da umjesto 8. svibnja Dan Europe Ukrajina slavi dan poslije, 9. svibnja, kao i Europska unija. Idući mjesec bit će godina dana otkako je Ukrajina dobila status kandidata, no početak pregovora o članstvu zasad se još ne nazire, što izaziva frustracije nestrpljivog Kijeva.

– Kijev, kao glavni grad Ukrajine, srce je današnjih europskih vrijednosti. Ukrajina je na prvoj liniji obrane svega što mi Europljani cijenimo- naše slobode, demokracije, slobode mišljenja i govora. Hrabro se bori za europske ideale koje danas slavimo. Agresor je dramatično podbacio. Ukrajina je odoljela napadu i uspješno uzvraća. A zašto? Prije svega zato što kao slobodno društvo Ukrajina može računati na neizmjernu hrabrost svojih milijuna žena i muškaraca koji se bore za naše europske vrijednosti, rekla je čelnica Europske komisije.

– Zahvalio sam Ursuli na spremnosti Europske unije da Ukrajini osigura prijeko potrebno streljivo, milijun topničkih granata. Razgovarali smo o ključnim pitanjima, brzini nabave i isporuke tog streljiva jer ono je već sada potrebno na bojištu. Rusi nisu uspjeli zauzeti Bahmut. To je bila posljednja važna vojna operacija koju su htjeli završiti do 9. svibnja. Nažalost, taj grad više ne postoji. Sve je potpuno uništeno, istaknuo je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.



Komentari