UZNEMIRUJUĆI NALAZI OBDUKCIJE Koronavirus je kombinacija SARS-a i HIV-a

Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Kineski medicinski eksperti objavili su u tamošnjem nacionalnom dnevniku Global Times najnovija, prilično uznemirujuća saznanja o koronavirusu, prikupljena nakon obdukcija nekoliko desetaka oboljelih koji su podlegli ovoj bolesti.

Oni tvrde da koronavirus djeluje kao svojevrsni mutant između virusa SARS-a i AIDS-a, te da može proizvesti nepovratno oštećenje pluća i imunološkog sustava i kod ljudi koji se od bolesti oporave.

“Utjecaj COVID-19 na ljudsko tijelo sličan je kombinaciji SARS-a i AIDS-a, pošto oštećuje i pluća i čovjekov imunološki sustav”, izjavio je za Global Times Peng Zhiyong, direktor odjela intenzivne njege sveučilišne bolnice Zhongnan u Wuhanu.

Navodi se kako je pacijent pokazao patološke promjene na plućima jako slične onima koje su ranije evidentirane kod virusa SARS-a i MERS-a.



U radu kineskih znanstvenika izrijekom se ne tvrdi da će svi bolesnici zaraženi koronavirusom trpjeti trajnu fibrozu i posljedice na plućima, ali se takva mogućnost svakako ostavlja široko otvorenom.

I u ranijoj studiji objavljenoj u medicinskom zborniku The Lancet, temeljenoj na CT skeniranju 81 pacijenta inficiranih koronavirusom iz Wuhana, zabilježena je pojava intersticijskih promjena na plućima, koje sugeriraju razvoj fibroze.

Nedavno je skupina kineskih znanstvenika upozorila i na svoje drugo otkriće, objavljeno u National Science Reviewkako je koronavirus mutirao u nešto agresivniji soj od primarnoga razdoblja u kojemu je prešao na ljude, tako da su sad u optjecaju dva podtipa ove virusne bolesti. Još, međutim, nije utvrđeno izazivaju li oba soja podjednake mogućnosti plućne fibroze i fatalnija oštećenja dišnih putova, čak i ako se bolesnik od zaraze oporavi, prenosi Slobodna Dalmacija.

Komentari