Važan sastanak u Bruxellesu, okupljaju se čelnici: Mogli bi dogovoriti prilično veliku pomoć Kijevu

Foto: Twitter

Čelnici EU-a sastat će se u danas i sutra u Bruxellesu kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini, sukobu u Gazi i planovima Europske komisije za razvoj obrambene industrije Europske unije, kao i o potencijalnom budućem proširenju 27-članog bloka.

Okupljeni premijeri i predsjednici razmotrit će plan kupnje oružja za Ukrajinu korištenjem prihoda od zamrznute ruske imovine.

Screenshot: Facebook

Zelenski će se obratiti videopozivom

Prijedlog, koji je pripremio visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell, predviđa da 90 posto dodijeljenih prihoda ide u izvanproračunski fond EU za vojnu pomoć.

Ostalih 10 posto bilo bi dodano proračunu EU-a i iskorišteno za jačanje industrijskog kapaciteta Ukrajine za proizvodnju vlastitog naoružanja, najavio je Borrell. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se skupu putem videolinka.



Foto: Guliver

Šef UN-a pričat će o ratu Izraela i Hamasa

Očekuje se da će čelnici EU-a također ponoviti poziv ministara vanjskih poslova u veljači na “trenutačnu humanitarnu stanku koja vodi do održivog primirja” u Gazi, navodi se u nacrtu izjave u koju je agencija Dpa imala uvid.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres pridružit će se razgovorima u Bruxellesu o ratu Izraela i Hamasa.

Prijedlog Komisije za jačanje industrije naoružanja bloka dodjeljivanjem 1,5 milijardi eura za zajedničku nabavu vojne opreme također će se naći na raspravi.

Foto: Pixabay

 

Otvaranje pregovora o članstvu BiH u EU

Također se očekuje i da će čelnici pristati na otvaranje pregovora o članstvu u EU s Bosnom i Hercegovinom, nakon preporuke Komisije od 12. ožujka.

Unatoč važnosti međunarodnih pitanja, domaći bi problemi ipak mogli omesti čelnike EU-a zbog novih poljoprivrednih prosvjeda koji će se održati. Na posljednjem summitu u veljači briselska četvrt EU-a bila je zaustavljena konvojima traktora.

Dogovor ministara EU, uvode neočekivani potez na istoku: Ovo se neće svidjeti Izraelcima

Komentari