Veliki broj djelatnika u njemačkim tvrtkama i dalje prakticira rad od kuće

Foto: Ilustracija / Pixabay

Unatoč raspravi o ponovnom pojačanom povratku radnika na radno mjesto, udio onih koji u potpunosti ili djelomice rade od kuće nije se u Njemačkoj smanjio u posljednje dvije godine, priopćio je danas ekonomski institut Ifo.

“Broj onih koji rade od kuće ostao je u posljednje dvije godine gotovo nepromijenjen. ‘Homeoffice‘ se u Njemačkoj etablirao”, rekao je Jean-Victor Alipour iz minhenskog ekonomskog institut Ifo, koji je proveo istraživanje.

Prema rezultatima ovog istraživanja, u veljači je oko četvrtine zaposlenih u potpunosti ili djelomice radilo od kuće.

Pritom je primjetno da je postotak onih koji rade od kuće manji u manjim i srednje velikim poduzećima. Najviše zaposlenih, njih 34,1 posto, radi od kuće u uslužnom sektoru, dok je najmanji postotak u industriji (16 posto) i građevinarstvu (5,4 posto).



Ilustracija
Foto: Pixabay

Ovakav način rada uveden je za vrijeme pandemije

Unatoč tomu što su neke velike kompanije poput Deutsche Bank, ali i mnoge javne službe, prošle godine pojačano počele smanjivati udio zaposlenih koji rade od kuće, mnoga od novih pravila još uvijek dozvoljavaju barem djelomični rad od kuće.

“Bez obzira na rasprave u nekim tvrtkama treba li rad od kuće i dalje biti moguć ili ne, takav rad je u Njemačkoj postao dobro uspostavljen”, rekao je Alipour.

Prema nalazima instituta, vrlo malo tvrtki zapravo razmišlja o ukidanju rada od kuće. “Nitko ne poriče da je rad u prostorijama tvrtke bolji u smislu prijenosa znanja, grupne kreativnosti i druženja. No, dobrim iskorištavanjem vremena boravka zaposlenika u prostorijama tvrtke, unatoč povremenom radu od kuće, to se može postići”, dodao je.

Rad od kuće u Njemačkoj je pojačano uveden tijekom pandemije koronavirusa, ali se nakon prekida mjera protiv pandemije udio ovog oblika rada smanjio.

Njemačko zdravstvo se priprema za vojne sukobe?

Komentari