VIDEO Guterres i Zelenski o važnom sporazumu: Izvoz žita preko Crnog mora je kritično nužan

Foto/Screenshot: Facebook

Ukrajinski predsjednik i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvali su na produljenje sporazuma s Moskvom koji je omogućio Kijevu da izvozi žito preko crnomorskih luka za vrijeme ruske invazije. Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je nakon razgovora s Guterresom u Kijevu da je Crnomorska inicijativa za žitarice potrebna svijetu, a čelnik UN-a istaknuo je važnost sporazuma o globalnoj sigurnosti opskrbe hranom i cijena hrane.

Sporazum sklopljen na 120 dana, u kojem su u početku posredovali Ujedinjeni narodi i Turska u srpnju prošle godine, produljen je u studenom, a obnovit će se 18. ožujka ako se nijedna strana ne usprotivi.

“Želim naglasiti kritičnu važnost produljenja crnomorske inicijative za žitarice 18. ožujka i rada na stvaranju uvjeta kako bi se omogućila najveća moguća upotreba izvozne infrastrukture preko Crnog mora u skladu s ciljevima inicijative”, rekao je Guterres novinarima.

Teške sankcije
Zelenski je rekao da su se on i Guterres složili da je produljenje sporazuma 18. ožujka “kritično nužno za svijet”. Rusija, koja je u skladu sa sporazumom ukinula blokadu triju ukrajinskih luka u Crnom moru, naznačila je da se moraju ukloniti prepreke njezinu poljoprivrednom izvozu prije nego što se sporazum nastavi.



Kako bi se pomoglo uvjeriti Rusiju da dopusti Ukrajini nastavak izvoza žitarica iz crnomorskih luka, prošle je godine sklopljen i trogodišnji ugovor u kojem su Ujedinjeni narodi pristali pomoći u olakšanju izvoza ruske hrane i gnojiva. Ukrajina i Rusija glavni su globalni dobavljači žitarica i gnojiva.

Zapadne sile pogodile su Rusiju teškim sankcijama zbog invazije na susjednu Ukrajinu prije više od godinu dana. Iako ruski izvoz hrane i gnojiva ne podliježe sankcijama, Moskva kaže da su ograničenja za plaćanje, logistiku i industriju osiguranja “zapreka” takvim pošiljkama.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/videos/1374720856403524

Komentari