VIDEO Ostvarena dugogodišnja ambicija Pentagona: Po prvi puta uspješno presleli interkontinentalnu balističku raketu

Američka ratna mornarica i američka agencija za proturaktenu obranu provele su uspješno testiranje protubalističke rakete SM-3 Block IIA. Cilj je bio presresti i uništiti interkontinentalnu balističku raketu, a protubalistička raketa SM-3 Block IIA je to vrlo učinkovito i učinila.

Testiranje je održano pod kodnim nazivom “Stellar Lancer”, a trebalo je biti provedeno još u svibnju, no zbog pandemije novog koronavirusa je dogođeno. Provedeno je u utorak 17. studenoga.

Interkontinentalna balistička raketa koja je odigrala ulogu prijetećeg projektila bila je lansirana s testnog poligona za protubalističku raketnu obranu Ronald Reagan, koji se nalazi na atolu Kwajalein u sklopu Republike Maršalovih otoka u centralnom dijelu Tihog oceana. Riječ je bila o trostupanjskoj balističkoj raketi ICBM-T2 tvrtke Northrop Grumman.

Scenarij je bio takav da je interkontinentalna raketa krenula prema cilju na Havajima, koje je branio raketni razarač USS John Finn (klasa Arleigh Burke). Razarač je podatke o praćenju interkontinentalne rakete dobivao izvana, putem C2BMC mreže (Command and Control Battle Management Communications), nakon čega je prema cilju ispalio raketu SM-3 Block IIA.



Raketa SM-3 Block IIA za presretanje balističkog projektila cilj je uništila svojim takozvanim “kinetičkim sredstvom” koje koristi čistu silu, a ne konvencionalnu eksplozivnu bojnu glavu, te se tako zaibja u metu i onesposobljava je.

Ta raketa ima veći motor i pokretljivije ubojito sredstvo od prethodne verzije Block IB.

Dugogodišnja ambicija Pentagona

Presretanje interkontinentalnih balističkih projektila dugogodišnja je ambicija Pentagona, koja je sad i ostvarena.

Ovaj test je prvi svoje vrste i pokazuje da naša zemlja ima prave mogućnosti za novu razinu obrane protiv dalekometnih prijetnji, naglasio je Brian Rosselli, potpredsjednik Strteške proturaktne obrane u tvrtki Raytheon.

Reakcije iz američke ratne mornarice su one oduševljenja.

Ovo je nevjerojatno postignuće i ključan doseg za Aegis BDM SM-3 Block IIA program… Čestitam čitavom timu, uključujući naše vojne i industrijske partnere, koji su pomogli u ostvarivanju ovog postignuća, poručio je u priopćenju viceadmiral američke ratne mornarice John Hill.

U niže priloženom videu možete pogledati kako je testiranje prošlo, prenosi Zimo.hr.

Komentari