Vidmarović: Bjelorusko društvo je nadraslo Lukašenka, čovjeka s mentalnim sklopom iz Sovjetskog saveza

screenshot

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko tražit će podršku Vladimira Putina na ključnom sastanku u ponedjeljak u Sočiju, a nakon velikih prosvjeda u Minsku peti vikend zaredom.

Lukašenko se suočava s najozbiljnijom krizom u svojih 26 godina vladavine Bjelorusijom i izgledno je kako će tražiti pomoć Kremlja odnosno Vladimira Putina.  Trenutnu situaciju u Bjelorusiji za portal Otvoreno je komentirao geopolitički analitičar Branimir Vidmarović.

“Zbog toga što su Rusija i Bjelorusija u saveznoj državi, prema članku 46. sporazuma o stvaranju zajedničke države, strane imaju pravo jedna drugoj pomagati u provođenju javnog reda, politički ili vojni. Druga je stvar što to do sada nikad nije bilo iskorišteno”, kaže Vidmarović.

Vidmarović kaže kako je Lukašenko propustio priliku da dopusti oporbi demokratku pobjedu na izborima, te time samovoljno napusti vlast i uđe u povijest kao autokrata koji je dobrovoljno otišao s vlasti, a to je napravio jer se vjerojatno bojao kako bi oporba mogla ‘prodati’ Bjelorusiju Rusiji, no sada se je našao u situaciji kada moli Putina za pomoć, dok se Putinu pomaganje Lukašenku ne isplati.



“Lukašenko i dalje ograničava prosvjednike, masovno ih uhićuje, govori da je u vrlo slaboj poziciji jer on voli svoj suverenitet, vladajuću poziciju i nikad ne bi dozvolio da se bilo tko, pa ni Putin miješa u Bjelorusku politiku. Lukašenko je propustio  dobru priliku da pusti oporbu da demokratski pobijedi na izborima i da uđe u povijest Europe kao posljednji autokrata koji je dobrovoljno i pošteno izgubio na izborima, kaže Vidmarović i nastavlja.

“Propustio je to zbog svojih vanjskopolitičkih strahova i kalkulacija jer je smatrao da se nitko drugi osim njega ne može nositi sa zadatkom. Bojao se da će oporba prodati Bjelorusiju Rusiji. Sada se Lukašenko našao u toj nezavidnoj situaciji da poziva Putinovu pomoć. Ruski predsjednik isto ne bio volio trošiti resurse i energiju na spašavanje Lukašenkova režima zbog toga što mu nije isplativo. Ukoliko dođe do toga, Putin će vjerovatno poslati snage, ali neće poslati vojsku. Mislim da govorimo o interventnim specijalcima koji suzbijaju prosvjede u Moskvi”, govori Vidmarović.

Na upit čini li to značajnu razliku, Vidmarović odgovara da ako dopustite Kremlju da intervenira vojno, znači da priznajete cijelom svijetu i svom narodu da ste vrlo nesposoban lider i da se ne možete nositi sa time.

“Mislim da će Lukašenko izbjegavati tu opciju jer je to vrlo loš simbolizam. To znači da će onda dugovati uslugu Kremlju” rekao je Vidmarović.

Na pitanje kolika je vjerojatnost da dođe do zajedničke valute što Kremlj već odavno zagovara, Vidmarović odgovara da je zajednička valuta propisana sporazumom o stvaranju zajedničke države.

“Međutim nitko se toga nije pridržavao jer Bjelorusija ima svoju specifičnu nacionalnu valutu. Svakako bi to bilo nešto što bi odgovaralo Kremlju jer bi to bi poluga kontrole za vanjsku trgovinu, međutim to je gubitak suvereniteta. Za Bjelorusiju to ne bi bilo značajno jer se ništa radikalno ne bi promijenilo, osim u ekonomiju. Bjelorusija najviše trguje sa Rusijom pa je to zapravo prirodno da u okviru carinskog sporazuma i zajedničke države imaju zajedničku valutu. No to je sve u domeni simbolizma i političke kontrole jer onaj čija je valuta taj diktira smjer ‘valcera’. U bilo kojem slučaju dani Lukašenka su odbrojeni, hoće li otići sada ili kasnije, on nema nikakve političke budućnosti” smatra Vidmarović.

Upitan jel bi mu Putinova podrška ipak mogla pomoći da zadrži svoju poziciju, Vidmarović odgovara da bi, ali da je to jalova podrška, najgora moguća varijanta u smislu represivnog aparata i sigurnost.

“Puno bolje podrške su one financijske, kulturološke, poticaji u krajnju ruku. To je puno bolji oblik stvaranja pozitivnog utjecaja jer vas onda prikazuju kao reformatora, lidera i čovjeka koji je sposoban voditi ekonomiju i brigu o državi. A kad pozivate tuđu pomoć onda je to kao u slučaju kad je Asad koji je isto slab zvao intervenciju Rusije” rekao je geopolitički analitičar.

Vidmarović je naglasio kako je njegov režim stabilan jer na svoju stranu ima sve represivna tijela i apsolutnu lojalnost policije i vojske. Odnosno nitko iz vojne elite nije stao na stranu propovjednika, no smatra kako se Lukašenko više ne uklapa u realnost Bjeloruskog društva.

“Krivi Europu i sad na bilo koji način želi osigurati političku egzistenciju, ali pod koju cijenu. Vi ne možete mijenjati društvo. Bjelorusko društvo je nadraslo Lukašenka, inkluzivnije je i naprednije. Bjelorusija je zemlja sa velikim rastom izvoza, IT usluga u Poljsku i Baltičkim zemljama, a na čelu države im je ‘nakaradni traktorist’. Zemlja je već zakoračila u 21. stoljeće, a na čelu ima čovjeka s mentalnim sklopom koji je ostao u Sovjetskom Savezu”, zaključuje Vidmarović.

Komentari