Vidmarović: Trump je kanio isušiti birokratsku, državnu močvaru, a umjesto toga je ogolio problematiku svih slojeva američkog društva

Twitter

Donald Trump i službeno je postao kandidat Republikanske stranke za novog/starog predsjednika SAD-a.

O vrlo važnim izborima za SAD, ali i čitav svijet, razgovarali smo sa stručnjakom za vanjsku politiku, analitičarem i komentatorom Branimirom Vidmarovićem.

“Do or die, make it or brake it, all or nothing, up the ante, shell game samo su neki od američkih idioma koje dolaze u glavu na spomen predsjedničkih izbora u SAD-u. Iako je američka politička povijest prepuna trenutaka neizvjesnosti i intriga, ništa se ne može usporediti sa velikim nadolazećim okršajem u studenom”, smatra Vidmarović.

Stručnjak za svjetsku politiku smatra da je Trump, htio to ili ne, ogolio problematiku svih slojeva američkog društva.



“Ovi izbori su više od političkog ciklusa. Radi se o velikom srazu američkih identiteta: geografskih, klasnih, kulturnih, rasnih i političkih. Što god mislili o Trumpu, svojim je grubim i direktnim pristupom bez okolišanja i skrupula dirnuo duboko u intimne osjećaje i frustracije Amerikanaca na obje polovice političkog spektra. Trump je kanio isušiti birokratsku, državnu močvaru a umjesto toga je ogolio problematiku svih slojeva američkog društva koji su u dormantnom stanju ležali pod debelim pokrivačem progresivne retorike i politike promocije uskih specifičnih pitanja digitalne ekonomije i obalnih Amerika, nauštrb osovinskim predjelima Amerike i problema njenog pučanstva”, rekao je Vidmarović.

Trump frustrira demokrate

Donald Trump svakako nije običan političar i jedan je od najnepredvidljivijih predsjednika SAD-a u povijesti, a Vidmarović smatra da to sve skupa zbunjuje njegove političke oponente.

“Svojom se retorikom i predizbornim obećanjima Trump postavio kao kandidat koji je u mnogočemu lijeviji od demokrata. Nije čudo da su brojni Sandersovi birači u konačnici glasali za Trumpa. Tko je mogao pomisliti da će republikanac biti zaštitnik „malog“ radnika? Ta politička fluidnost, odnosno populistička sveobuhvatnost Trumpa frustrira demokrate i još uvijek im stvara velike neugodnosti pri odabiru prave strategije”, rekao je Vidmarović.

Stručnjak smatra da je upravo takva politika koju je provodio Trump zapravo  i određeni smjer kojim bi njegov protukandidat Joe Biden nastavio da preuzme uzde SAD-a.

“Prema onome što znamo, Joe Biden kani nastaviti u istom smjeru i sličnoj paradigmi. Osim kulture, rasa, školstva i zdravstva, Biden zapravo u nekom smislu kopira smjer koji je zadao aktualni američki predsjednik jer vidi da Amerikance više ne brinu vanjski poduhvat i uspjesi već veći državni angažman u osnovnim pitanjima poput poreza, poslova, zdravstva, školstva i jednakosti prilika. To je dosta sigurna pozicija koja podjednako privlači široki sloj demokrata i republikance koji su razočarani manjkom Trumpovih obećanja ili manjkom obećanog učinka od trgovinskog okršaja sa Kinom. Stavljanje vanjske politike u službu domaćih ciljeva je, kako znamo iz Putinova poučka, dosta riskantna stvar koja se može obiti o glavu”, rekao je Vidmarović i dodao kako bi Trump u okolnostima prije pandemije lagano uzeo drugi mandat.

Pandemija sve mjenja

“Da nije pandemije i prosvjeda, Trump bi, unatoč izrečenom nepovjerenju odnosno impeachmentu uvjereno ušao u konačnu fazu kao jedini izgledni pobjednik. No stvari su se brzo promijenile i sada demokratski kandidat ima puno veće šanse da pobijedi zbog negativnog učinka spomenutih prosvjeda i gospodarskog stanja”, rekao je Vidmarović.

“No demokrati u svojoj želji da se riješe Trumpa čine gotovo infantilne greške poput izjave Hillary Clinton kako Biden ne bi smio (odmah) priznati poraz ukoliko će preliminarni rezultati ukazivati na pobjedu Trumpa. U taboru pak republikanaca, državni tajnik Mike Pompeo je tijekom službenog posjeta Izraelu navijao za republikansku kampanju što su mnogi odmah kritizirali kao zlouporabu službenog položaja”, smatra Branimir Vidmarović te zaključuje kako nas očekuje “najvreliji studeni u povijesti SAD-a, ali i svijeta”.

Komentari