Vlasti u BiH tvrde da je epidemiološka situacija pod nadzorom, ukupno 21 zaraženih

ANADOLU AGENCY (ENG) / Twitter

Epidemiološka situacija u BiH pod nadzorom je vlasti unatoč povećanju broja osoba zaraženih koronavirusom, ustvrdio je u nedjelju ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić.

On je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kazao da je ukupni broj zaraženih u tome entitetu i dalje 18 odnosno da ih je u cijeloj BiH 21 no zdravstvene vlasti očekuju da će se ti brojevi povećavati.

U subotu su potvrđena tri nova slučaja, svi na području RS.

“Sve novozaražene osobe su iz Banje Luke. U bolnici je ukupno šest oboljelih dok su ostali u kućnoj izolaciji i nitko nije životno ugrožen”, kazao je Šeranić.



Kazao je kako kućna izolacija mora biti striktno poštovana, a socijalni kontakti moraju biti što manji da bi se smanjilo širenje zaraze.

Pojasnio je da će do uspostave smještajnih kapaciteta za karantenu na samoj granici svi građani BiH koji dolaze iz inozemstva biti upućeni u kućnu izolaciju koja mora trajati dva tjedna.

Najavio je da će na samoj granici BiH biti određeno ukupno sedam prijelaza na kojima će se provoditi mjere sanitarnog nadzora. Kada se podignu šatorska naselja svi kojima je određena izolacija bit će tamo i smješteni 14 dana jer im neće biti dopušten nastavak putovanja.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u subotu je najavio da će državni vrh donijeti odluku o angažiranju vojske koja bi trebala osigurati logističku potporu za uspostavu izolacije odnosno šatorskih naselja uz same granične prijelaze.

Mjere izolacije, kako je kazao ministar Šeranić, odnosit će se i na strane državljane sukladno odlukama koje donosi Vijeće ministara BiH.

Za sada je ulazak u BiH zabranjen svim državljanima Italije, Južne Koreje, Kine kao i Francuske, Njemačke i Španjolske dok status državljana ostalih zemalja ovisi o tome odakle dolaze i kakvog su zdravstvenog stanja.

Za državljane Hrvatske za sada nisu propisane nikakve posebne restriktivne mjere.

Komentari