Vođa Hezbolaha: U bejrutskog luci nema apsolutno ničeg našeg. Optužbe su lažne!

Twitter

Čelnik proiranske skupine Hezbolah, Hasan Nasralah, odbacio je optužbe da njegova skupina kontrolira luku u Bejrutu koja je uništena razornom eksplozijom početkom tjedna.

“Objavljujem i kategorički odbacujem da je bilo što u luci naše; nikakva skladišta oružja, rakete, pištolj, bomba, metak, nitrat”, kazao je Nasralah u televizijskom obraćanju opovrgavajući neke navode u Libanonu i u inozemstvu da je njegova skupina imala uskladišteno oružje u luci.

“Apsolutno, nema ničeg, u sadašnjosti, prošlosti i budućnosti. Istrage će to potvrditi”, rekao je.

“Neki idu za tim da kažu Libanoncima da treba okriviti Hezbolah (za eksploziju u luci). To je lažna optužba”, kazao je Nasralah, koji se založio za pravednu i transparentnu istragu o eksploziji koja se dogodila u utorak.



Po njegovim riječima, eksplozija koja se pogodila libanonski glavni grad bez presedana je u modernoj povijesti i traži međunarodno jedinstvo te je ne bi trebalo politizirati. On je pozdravio solidarnost koju su pokazale zemlje diljem svijeta navodeći da to predstavlja priliku za Libanon, koji se već duže suočava s teškom gospodarskom krizom.

Dvostruka eksplozija neviđene razorne moći koja je poharala Bejrut dodatno će, prema nekim analitičarima, oslabiti ionako krhku vladu u toj bankrotiranoj i izrazito polariziranoj zemlji, koja prvenstveno uživa potporu moćnog Hezbolaha, šijitskog proiranskog pokreta.

Vlada Hasana Diaba, koja je formirana u siječnju 2020., predstavljena je kao kabinet tehnokrata, a na udaru je kritika da je podređena stranci predsjednika Michela Aouna, Slobodnom domoljubnom pokretu, i njegovom neuništivom savezniku, Hezbolahu.

Vlada koja odugovlači s provedbom gospodarskih reformi koje traži međunarodna zajednica i Međunarodni monetarni fond (MMF) kako bi izašla iz krize, izaziva negodovanje i revolt stanovništva.

Dodatno ju je ovaj tjedan oslabila ostavka ministra vanjskih poslova, karijernog diplomata Nasifa Hittija, koji je ukazao na “odsutnost stvarne volje” za pokretanjem reformi.

Narodna pobuna koja je buknula 17. listopada prošle godine se ispuhala, posebice zbog pandemije covida-19 i mjera karantene, ali isto tako i zbog iscrpljenosti stanovništva bačenog na koljena zbog drastičnog pogoršanja životnog standarda.

No prema nekim procjenama, nakon eksplozije Libanonci će biti još odlučniji u traženju da korumpirana politička kasta podnese račun.

Pri tome, smatraju, ni Hezbolah, kojem se pripisuje izravno ili neizravno upravljanje lukom, ne može izbjeći prozivke na odgovornost.

Komentari