Vodeći dužnosnici Europske unije o Rusiji: ‘To je unutarnja stvar, pratimo situaciju’

Foto: Facebook - Screenshot

Čelnici europskih institucija ističu u subotu da pozorno prate razvoj situacije u Rusiji nakon pobune privatne paravojske protiv ruskih vlasti i da je riječ o unutarnjoj stvari Rusije.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel poručio je preko Twittera da pozorno prati razvoj situacije u Rusiji, da je u kontaktu s čelnicima država članica EU-a i G7.

– Ovo je očito unutarnja stvar Rusije, kaže Michel i dodaje da naša potpora Ukrajini ostaje nepokolebljiva.

– Ovo je unutarnja stvar Rusije. Pratimo situaciju, poručio je Eric Mamer, glasnogovornik predsjednice Komisije Ursule von der Leyen.



Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da će slomiti ono što je nazvao “oružanom pobunom”, nakon što je vođa pobunjenih plaćenika Evgenij Prigožin u subotu rekao da je preuzeo kontrolu nad južnim gradom Rostovom u sklopu pokušaja svrgavanja vojnog vodstva.

Dramatičan obrat, s mnogim nejasnim detaljima, čini se kao najveća domaća kriza s kojom se Putin suočio otkako je zapovjedio opću invaziju na Ukrajinu – koju je nazvao “specijalnom vojnom operacijom” – u veljači prošle godine.

U televizijskom obraćanju Putin je rekao da su “pretjerane ambicije i interesi doveli do izdaje”, a pobunu je nazvao “ubodom nožem u leđa”. “To je udarac Rusiji, našem narodu. A naše akcije u obrani domovine od takve prijetnje bit će oštre.”

Komentari