Von der Leyen: Britanija je na putu da se ponovo pridruži EU

Foto: Twitter

Ujedinjeno Kraljevstvo je na jasnom putu prema ponovnom pridruživanju EU, rekla je predsjednica Europske komisije te je pozvala mlade ljude da preokrenu Brexit. Ursula von der Leyen dodala je kako je rekla svojoj djeci da je na sljedećoj generaciji da “ispravi” pogrešku Brexita, prenosi Index,

Na novinarsko pitanje tijekom intervjua na dodjeli nagrada POLITICO 28 u Bruxellesu, može li se Britanija ikada ponovno pridružiti EU, Von der Leyen je rekla: “Moram reći, stalno govorim svojoj djeci: ‘Morate to popraviti. Pogriješili smo, morate to popraviti.’ Tako da i ovdje mislim da je smjer kretanja, što je moje osobno mišljenje, jasan.”

Reakcije Londona
Von der Leyen opisala je Windsorski sporazum o Sjevernoj Irskoj, postignut između Bruxellesa i Londona ranije ove godine, kao “novi početak za stare prijatelje”. No njezini komentari o mladima izazvali su brzu reakciju Londona, a glasnogovornik premijera Rishija Sunaka nije se složio da Brexit treba “popraviti”.

Glasnogovornik je rekao da Britanija ima “premijera koji se zalagao za Brexit prije nego što je to bilo u interesu njegove karijere jer u to strastveno vjeruje”. Ideja da mladi ljudi vode Ujedinjeno Kraljevstvo prema EU također je odbačena, a glasnogovornik je inzistirao na tome da je Sunak “usredotočen na ostvarivanje prednosti Brexita”.



Ankete pokazuju da je većina Britanaca za EU
Unatoč tome, ankete dosljedno pokazuju da bi većina glasača u Ujedinjenom Kraljevstvu podržala ponovni ulazak u EU ako bi se to od njih tražilo na referendumu. Najnovija anketa koju je proveo Deltapoll objavljena krajem studenoga pokazuje da je 48 posto stanovništva za ponovno pridruživanje, a 36 posto za izlazak.

No otvaranje te teme smatra se toksičnim u Westminsteru i nijedna velika politička stranka s izgledima za vlast ne predlaže ponovno pridruživanje bloku. Oporbena Laburistička stranka, koja ima uvjerljivo vodstvo prema anketi POLITICO-a i koja je trenutno na putu da formira većinsku vladu nakon sljedećih izbora, kaže da želi bliži odnos s Europom, ali je isključila mogućnost ponovnog pridruživanja jedinstvenom tržištu ili ponovnog uvođenja slobodnog kretanja ljudi.

Odgovarajući na komentare Von der Leyen, glasnogovornik laburističkog čelnika Keira Starmera rekao je u srijedu za vrijeme ručka: “Nećemo se ponovno pridružiti jedinstvenom tržištu ili carinskoj uniji. Ne vraćamo se slobodi kretanja. Naravno da želimo dobar radni odnos s Europskom unijom, želimo poboljšati neka od pitanja koja postoje u temama poput trgovine, ali ne, nećemo se ponovno pridružiti ni u kojem obliku.”

Komentari