Von der Leyen u velikim problemima: Čak 800 zaposlenika EU-a poslalo joj prosvjedno pismo

Foto: AP / Jean-Francois Badias / Guliver Image

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen razbjesnila je vanjskopolitički tim EU-a zanemarivši spomenuti potporu bloka palestinskoj državnosti u svojim javnim izjavama o ratu Izraela i Hamasa.

Oko 800 zaposlenika EU-a poduzelo je neobičan korak slanja prosvjednog pisma zbog toga što šefica Komisije pokazuje “neopravdanu pristranost prema Izraelu u sukobu”.

Jedan visoki dužnosnik EU-a, komentirajući njezin govor, optužio ju je za iznošenje vlastitih osobnih stavova i predstavljanje neuravnoteženog stajališta EU-a o krizi na Bliskom istoku. O vanjskoj politici “odlučuju države članice, Vijeće. Ostalo su, uz puno poštovanje, osobna mišljenja, (ona) mogu biti vrlo … legitimna, ali ne predstavljaju stav Europske unije kao takav”, požalio se. Stav EU-a je “ponovna uspostava bliskoistočnog mirovnog procesa kao jedino moguće rješenje za ovo pitanje”, dodao je.

Von der Leyen na udaru kritike

Proizraelsko stajalište Von der Leyen već je naišlo na jake kritike nakon prošlotjednog posjeta toj zemlji, kada su je zastupnici žestoko kritizirali jer nije pozvala Izrael da se pridržava međunarodnog prava s njegovim embargom i bombardiranjem Gaze, od gdje je pokrenut napad Hamasa.



Prema nekoliko dužnosnika, njezin odnos s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku Josepom Borrellom već je bio kompliciran, a kriza je dodatno produbila jaz jer je on brzo doveo u pitanje zakonitost izraelskih restrikcija protiv stanovništva Gaze. Glasnogovornik Europske komisije nije odmah komentirao kritike nakon njezinog govora na Institutu Hudson.

Dodatno pojačavajući unutarnji raskol u EU-u oko rata na Bliskom istoku, grupa zaposlenika EU dala je oduška svojoj frustraciji von der Leyen u otvorenom pismu. Tekst je potpisalo 798 zaposlenika koji rade u Bruxellesu i veleposlanstvima EU-a diljem svijeta, u koji je Politico imao uvid.

Pismo ipak nije dobilo veliku podršku?

“Zabrinuti smo zbog bezuvjetne podrške Komisije koju predstavljate jednoj od dviju strana. Ta se podrška izražava na nekontroliran način, npr. Zgrade EK osvijetljene su izraelskom zastavom”, napisali su između ostalog.

Budući da Komisija zapošljava više od 30.000 zaposlenika, neki su dužnosnici rekli da pismo nije dobilo veliku podršku.

“Puno poštujem trud, vjerovali su da će učiniti nešto korisno”, rekao je za Politico Cristiano Sebastijani, šef sindikata zaposlenih u EU.

No, “ne slažem se jer zajedno s kolegama koji su mi se obratili za objašnjenje, smatram da je to prikazao prilično neuravnoteženo u ionako tako složenom kontekstu”, dodao je.

Komentari