WHO ne odustaje: Od Kine traže pomoć u otkrivanju porijekla koronavirusa

WHO

Iako Kina uporno odbija međunarodnu suradnju o porijeklu koronavirusa, WHO ne odustaje. Sada su ponovno poslali apel državama da naprave sve kako bi se porijeklo virusa, ipak, otkrilo.

WHO je ovaj mjesec predložio drugu fazu studije o podrijetlu koronavirusa u Kini, uključujući preglede laboratorija i tržnica u gradu Wuhanu u kojem su u prosincu 2019., otkriveni prvi humani slučajevi covida-19.

Ovom prilikom javio se i glasnogovornik ove organizacije Tarik Jasarević koji kaže: ““Radi se o tome da moramo shvatiti kako je virus ušao u ljudsku populaciju. U tome smislu sve zemlje moraju biti odgovorne i međusobno i s WHO-om raditi u duhu partnerstva.”

Strah od hakera

Jedan od ključnih dijelova teorije curenja iz laboratorija u Wuhanu usredotočio se na odluku vuhanskog Instituta za virusologiju (WIV) da 2019. isključi s interneta podatke o istraživanjima sekvenciranja gena i bazu podataka uzoraka.



Na pitanje o ovoj odluci, Yuan Zhiming, profesor na WIV-u i direktor Nacionalnog laboratorija za biološku sigurnost, rekao je novinarima da se “baze podataka trenutno dijele samo interno zbog straha od kibernetičkog napada”.

Komentari