WHO PROGLASIO PANDEMIJU ‘Nikada ranije nismo vidjeli pandemiju koju je izazvao kronavirus i nikada nismo vidjeli pandemiju koja se može kontrolirati’

Screenshot

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu pandemiju zbog koronavirusa.

”WHO je procjenjivao ovu epidemiju iz minute u minutu i duboko smo zabrinuti alarmantnom brzinom kojom se virus širi i teškim stanjem zaraženih”, kazao je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelni čovjek WHO-a na konferenciji za medije.

“Stoga smo odlučili objaviti da se širenje Covida 19 može okarakterizirati kao pandemija”

”Pandemija nije riječ koju treba uzeti olako. To je riječ koja ako se krivo koristi može izazvati nepotreban strah, ali i prouzročiti osjećaj da je bitka gotova, a sve to može dovesti samo do nepotrebne patnje”, poručili su iz Svjetske zdravstvene organizacije. Napomenuli su kako proglašavanje pandemije ne mijenja to što oni kao organizacija poduzimaju ili mogu poduzeti niti mijenjaju što zemlje mogu napraviti.

”Nikada ranije nismo vidjeli pandemiju koju je izazvao kronavirus i nikada nismo vidjeli pandemiju koja se može kontrolirati. U stanju smo pripravnosti od prvog slučaja koji je zabilježen’, istaknuli su predstavnici WHO- a na konferenciji za medije.

“Čak 81 zemlja nije prijavilo nijedan slučaj oboljelih od koronavirusa. Ne mogu ovo reći jasnije i glasnije: sve zemlje još mogu promijeniti smjer u kojem ide pandemija”, poručuju iz WHO-a.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije naglašavaju kako zemlje otkrivanjem, testiranjem, izolacijama, praćenjima i mobilizacijom stanovnika da budu odgovorni mogu zaustaviti širenje virusa. Pozvali su sve na odgovornost, zemlje da pripreme bolničke smještaje, educiraju zdravstvene djelatnike, komuniciraju stanovništvu kako se zaštititi i ponašati u ovoj situaciji, te izoliraju svaki slučaj i uđu u trag svakom kontaktu bilo koje zaražene osobe.

Komentari