Xi Jinping prekršio konvenciju: Zadržao dvojicu dužnosnika koji su navršili 65 godina

Twitter

Kina je u nedjelju zadržala guvernera središnje banke i ministra financija na svojim dužnostima, što je neočekivani potez na godišnjem zasjedanju parlamenta koji je dao prednost kontinuitetu dok prijete gospodarski izazovi u zemlji i inozemstvu.

Predsjednik Xi Jinping, koji postavlja saveznike na ključna mjesta usred sveobuhvatne rekonstrukcije vlade na početku trećeg petogodišnjeg mandata, prekršio je konvenciju kako bi zadržao 65-godišnjeg Yi Ganga kao guvernera Narodne banke Kine (PBOC) i godinu dana starijeg Liu Kuna kao ministra financija, budući da su obojica dosegla službenu dob za umirovljenje od 65 godina.

“Odabir za kontinuitet na ovim ključnim ekonomskim funkcijama sugerira naglasak na vjerodostojnosti i stabilnosti”, rekla je Mattie Bekink, direktorica za Kinu pri Economist Intelligence Corporate Networku.

“To je također možda prešutno priznanje nekih izazova za Peking u ovom trenutku”, rekla je. “Pravi izazov za treću Xijevu administraciju jest hoće li se pozabaviti strukturnim neravnotežama u kineskom gospodarstvu i poduzeti reforme potrebne za osiguravanje dugoročne konkurentnosti Kine.”



Vlada poslala pozitivan signal tržištu
Vlada je za 2023. postavila cilj gospodarskog rasta od oko 5 posto, u odnosu na 3 posto prošle godine, što je među najslabijim rezultatima zadnjih desetljeća.

Najveća promjena na sjednici parlamenta bilo je promaknuće Li Qianga (63), dugogodišnjeg Xijevog čovjeka od povjerenja, u premijera u subotu.

Taj bivši čelnik Komunističke partije Šangaja preuzima ulogu zaduženu za upravljanje gospodarstvom, mijenjajući Li Keqianga (67), koji je odstupio nakon dva petogodišnja mandata.

“Vlada je poslala pozitivan signal tržištu zadržavši ove visoke financijske stručnjake u kabinetu”, rekao je Zhang Zhiwei, glavni ekonomist u Pinpoint Asset Managementu.

Čelnik središnje banke Yi, školovan u SAD-u, koji je imenovan guvernerom PBOC-a 2018., očekivalo se da će otići u mirovinu nakon što je izostavljen iz Centralnog komiteta vladajuće Komunističke partije tijekom stranačkog kongresa koji se održava jednom u pet godina u listopadu.

Analitičari su predviđali da će ih, kada se Yi i Liu povuku, zamijeniti ljudi s mnogo manje međunarodnog iskustva.

“Američkoj strani bit će mnogo ugodnije s nekim poput Yi Ganga na čelu”, rekao je Alfred Wu, docent na Lee Kuan Yu School of Public Policy pri Nacionalnom sveučilištu u Singapuru.

“To pokazuje da Kina želi imati barem dijalog sa Sjedinjenim Državama o monetarnoj politici i financijskoj suradnji”, rekao je.

Izvori su Reutersu prošli mjesec rekli da će Zhu Hexin, predsjednik državnog financijskog konglomerata CITIC Group Corp, vjerojatno naslijediti Yija na mjestu čelnika središnje banke.

Imenovanja “pokazuju da je vlada stavila profesionalizam, upravljanje i umijeće finog podešavanja u prvi plan kada je riječ o izboru guvernera središnje banke i ministra financija, jer pozicije na čelu ključnih gospodarskih odjela zahtijevaju ogromne profesionalne vještine,” rekao je ekonomist Sun Fei.

Kao što se i očekivalo, Wang Wentao ostaje ministar trgovine.

Zheng Shanjie, guverner i zamjenik stranačkog tajnika pokrajine Zhejiang, dobio je odobrenje da preuzme dužnost čelnika Nacionalnog povjerenstva za razvoj i reforme, moćnog državnog planera.

Komentari