Xiaomi o vijestima o crnoj listi u SAD: Poduzet ćemo radnje da se zaštitimo

Twitter

Tvrtka Xiaomi poštuje zakone i posluje u skladu s regulativama na svim tržištima, te će poduzeti odgovarajuće radnje kako bi zaštitila svoje i interese dioničara, službeni je odgovor je iz Xiaomija na objavu američkog Ministarstva obrane (DOD) i stavljanja Xiaomija na “crnu listu” kineskih kompanija.

U službenom odgovoru Xiaomija na vijesti iz SAD-a poslanom Hini u petak iz novog ureda Xiaomi Internationala za Hrvatsku i Sloveniju, iz te kineske kompanije koja proizvodi mobilne telefone i prateće proizvode ističu da su njeni proizvodi i usluge namijenjeni za građansku i komercijalnu upotrebu.

“Tvrtka nije u vlasništvu, nije pod kontrolom i nije povezana s kineskom vojskom te nije “komunistička kineska vojna kompanija”, kako je Zakon o odobrenju nacionalne obrane (National Defense Authorization Act – NDAA) naziva”, kaže se u odgovoru iz Xiaomija.

Poručuju i da će poduzeti odgovarajuće radnje kako bi zaštitili svoj i interes dioničara, i da “u ovom trenutku tvrtka razmatra potencijalne posljedice ovog događaja kako bi osigurala potpuno razumijevanje njegovog utjecaja na grupu, a daljnje objave osigurat će sukladno potrebama”.



Britanski BBC objavio je u petak da je američki predsjednik Donald Trump odlučio iskoristiti posljednje dane mandata za proširenje ‘crne liste’ kineskih kompanija koje optužuje za povezanost s vladom u Pekingu.

Ta je lista Pentagona proširena za ukupno devet kineskih tvrtki, uključujući i proizvođača mobitela Xiaomi te naftnog diva CNOOC, zbog navodne povezanosti s kineskom vojskom, a BBC u toj objavi napominje i da je Xiaomi nedavno pretekao Apple i postao treći proizvođač pametnih telefona u svijetu.

Trump je proteklih mjeseci pojačao pritisak na mnoštvo kompanija za koje vjeruje da predstavljaju sigurnosnu prijetnju. Meta su mu bile posebno tehnološke tvrtke, za koje vjeruje da dijele osobne podatke s vladom u Pekingu, poput TikToka, Huaweija i WeChata.

SAD i Kina vode trgovinski rat od 2018. godine, koji je najveće najveće svjetsko gospodarstvo stajao više od 245.000 radnih mjesta, prema istraživanju Oxford Economicsa.

Komentari