Zaoštrili se odnosi: Kina kaže da SAD zbog predsjedničkih izbora želi novi Hladni rat

Twitter

Kineski veleposlanik u Londonu rekao je u četvrtak da SAD pokušava uzrokovati novi Hladni rat s njegovom zemljom jer traži žrtvenog jarca uoči američkih predsjedničkih izbora u studenom.

“Nije Kina postala agresivna. Nego je to zemlja s druge strane Pacifičkog oceana koja želi započeti novi Hladni rat s Kinom, kako bismo na njega odgovorili”, rekao je novinarima kineski veleposlanik u Londonu, Liu Xiaoming. “Nismo zainteresirani za Hladni rat, nismo zainteresirani ni za kakav rat.”

“Svi smo vidjeli što se događa u SAD-u, pokušali su žrtvovati Kinu, žele okriviti Kinu za svoje probleme”, rekao je. “Svi znamo da je ovo izborna godina.”

“Žele učiniti bilo što, uključujući i tretirati Kinu kao neprijatelja”, rekao je Liu. “Vjerojatno misle da trebaju neprijatelja, misle da trebaju Hladni rat, no mi nismo zainteresirani, govorimo Americi da Kina nije njihov neprijatelj, Kina je njihov prijatelj, njihov partner.”



Američki predsjednik Donald Trump među ostalim optužuje kineskog predsjednika Xi Jinpinga da nije govorio istinu o koronavirusu koji je izbio u Kini, a virus Sars-CoV-2 naziva “kineskim virusom”.

Kineski veleposlanik nije izrijekom spomenuo ni Trumpa niti njegovog demokratskog protukandidata Joea Bidena, ali je rekao da neki političari u SAD-u čine i govore bilo što, samo da bi bili izabrani.

Američki državni tajnik Mike Pompeo ranije je rekao da SAD žele izgraditi globalnu koaliciju koja bi se suprotstavila Kini, koju optužuje da koristi pandemiju koronavirusa kako bi pogurala svoje vlastite interese.

Komentari