Zapovjednik NATO-a u BiH: Zemlja ostaje jedinstvena s dva entiteta i tri konstitutivna naroda

Twitter

Zapovjednik snaga NATO-a u BiH, američki general Eric Folkestad komentirao je stanje i budućnost BiH.

U intervju za Federalnu novinsku agenciju (FENA), brigadni general Eric Folkestad koji je najviši vojni predstavnik NATO-a u BiH istaknuo je da BiH “jeste i ostaje jedinstvena zemlja s dva entiteta i tri konstitutivna naroda”.

Podsjetimo, hrvatski predsjednik Zoran Milanović nedavno je uvjetovao potporu završnoj deklaraciji sa samita NATO saveza uvođenjem termina konstitutivnih naroda i Daytonskog sporazuma u izvješće o BiH.

Tomu se, prema njegovim riječima, protivilo nekoliko članica saveza. A na kraju je pronađeno kompromisno rješenje istaknuvši očuvanje Ustava zemlje u kojem su već definirani konstitutivni narodi.



Folkestad je također naglasio očuvanje teritorijalne cijelovitosti BiH odbacivši priče o odcjepljenju Republike Srpske koje su nakon nametanja Inzkovog zakon o zabrani negiranja ratnih zločina, intenzivirani.

“Priče o odcjepljenju ne samo da nisu korisne već i skreću pozornost s pravih pitanja koja treba rješavati”, rekao je te pozvao je na provedbu reformi u BiH navodeći da to želi većina građana ove zemlje.

Najavio je nastavak potpore Oružanim snagama BiH kako bi bile sposobne suočiti se brojnim iskušenjima te dodao kako bi iste mogli pomoći u gašenju brojnih požara u zemlji te u slučaju drugih prirodnih katastrofa.

Komentari