Zastrašujuće prijetnje stižu iz Rusije: Ova europska zemlja mogla bi biti iduća meta

Foto: Guliver/Kremlin/Mykhaylo Palinchak/ Pfc. Riley Anfinson/Us Marines/Ilustracija

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov uputio je jezivu prijetnju Poljskoj. Dozvoli li Poljska raspoređivanje NATO-ovog nuklearnog oružja na svom teritoriju, Rusija će ga gađati, upozorio je.

“Ako nuklearna postrojenja NATO-a budu trajno raspoređena u Poljskoj, bit će vojni cilj Rusije”, rekao je Rjbakov za TASS.

Upozorio je da zajedničke nuklearne misije zemalja NATO-a u blizini ruske granice dodatno ugrožavaju sigurnost Rusije.

Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko/Guliver

Mogli bi postati meta

“Svi oni političari koji raspravljaju o takvoj opciji u Poljskoj i izvan nje trebali bi shvatiti jedno: nikakvi koraci u ovom smjeru neće pridonijeti sigurnosti Poljske i relevantni objekti će neizbježno biti meta”, poručio je Rjbakov.



Dodao je da Moskva pažljivo prati kako “razna tijela poljske izvršne vlasti razmišljaju o ovoj temi u svom domaćem diskursu”.

Rusija odlučila staviti LGBT pokret na popis terorističkih organizacija

Poljski predsjednik Andrzej Duda u ponedjeljak je u intervjuu za novine Fakt izjavio da su poljske vlasti u više navrata razgovarale s SAD-om o mogućnosti raspoređivanja nuklearnog oružja u Poljskoj u okviru NATO-ovih sporazuma o dijeljenju nuklearnog oružja te su izrazile spremnost za to ako bude potrebno.

SAD poslao Ukrajini moćan raketni sustav

U međuvremenu, Pentagon je potvrdio kako je SAD, u sklopu hitnog vojnog paketa, Ukrajini poslao novi raketni sustav dugog dometa. Predsjednik Joe Biden dao je upute svom timu da izvrši isporuku nakon što je Rusija nabavila balističke projektile od Sjeverne Koreje i upotrijebila ih protiv Ukrajine, priopćio je Pentagon koji navodi kako će vojni taktički raketni sustavi (ATACMS) pomoći Ukrajini da ugrozi ruske snage na bilo kojem dijelu okupiranog ukrajinskog teritorija. No, nije izričito navedeno jesu li isporučene rakete ATACMS modeli s dometom od oko 300 kilometara ili oni s manjim dometom.

Foto: Guliver image/ AP Photo/Evan Vucci, File

“Pobrinut ću se da isporuke počnu odmah. U sljedećih nekoliko sati, doslovce za nekoliko sati počet ćemo slati Ukrajini opremu za streljivo protuzračne obrane, topništvo za raketne sustave i oklopna vozila”, rekao je Biden u Bijeloj kući. Upozorio je da bi, ako Ukrajina izgubi, sljedeći Putinov korak mogao biti izravan napad na saveznike u NATO-u.

 

Komentari