Zatvorena prva birališta u SAD-u: Biden dobio Virginiju, Sanders Vermont

Marvin and Rosemary Raether of Mason cast their ballots at the Mason Municipal Center on Tuesday, March 6, 2012. The couple both voted for Romney, who they say has a better chance of winning the presidential election in November, 2012. The Enquirer/Rachel Richardson

Joe Biden (77) vjerojatni je pobjednik demokratskih predizbora u Virginiji, a Bernie Sanders (78) u Vermontu, pokazuju projekcije objavljene u utorak po zatvaranju birališta u te dvije američke savezne države.

Virginia i Vermont prve su od 14 američkih saveznih država čija su birališta zatvorena u superutorak.

Virginia daje 99 delegata za demokratsku stranačku konvenciju koja će se održati u srpnju i na kojoj će biti izabran demokratski kandidat koji će se suprotstaviti predsjedniku Donaldu Trumpu.

Bivši američki potpredsjednik Biden nije bio prvi favorit stanovnika Virginije – njihov prvi izbor bio je Sanders, pokazivale su ankete. Međutim, nakon povlačenja iz utrke Petea Buttigiega i Amy Klobuchar i njihovog poziva da se podupre Biden, ankete su mu dale gotovo 40 posto i priličnu prednost pred Sandersom.



Četrnaest država – Kalifornija, Teksas, Virginia, Massachusetts, Tennessee, Alabama, Arkansas, Oklahoma, Minnesota, Vermont, Colorado, Utah, Sjeverna Karolina i Maine glasaju u superutorak. Ulog je golem, 1357 delegata za nacionalnu demokratsku konvenciju na kojoj se formalno bira predsjednički kandidat.

Na dosad održanim unutarstranačkim izborima u Iowi, New Hampshireu, Nevadi i Južnoj Karolini izabrano je ukupno 155 delegata a u vodstvu je Sanders s najmanje 58 osvojenih delegata, iza njega je Biden s najmanje 50.

U utrku danas ulazi i njujorški milijarder Mike Bloomberg, koji je preskočio prve četiri države i uložio pola milijarde dolara vlastita novca na bombardiranje oglasima uoči današnjih izbora. Po anketama je trenutno treći.

Nakon Virginije i Vermonta, birališta će se zatvoriti Sjevernoj Karolini koja nosi 110 delegata.

Zadnja se zatvaraju u Kaliforniji, najvrednijom saveznoj državi s obzirom da je najmnogoljudnija i daje 415 delegata. Ona je i zloglasno spora u brojanju glasova zbog sustava glasanja i prebrojavanja.

Ondje se birališta zatvaraju u pet ujutro u srijedu po srednjoeuropskom vremenu ali, kako piše BBC, definitivni rezultat neće biti poznat možda još danima.

Demokratski predizbori počeli su 3.veljače i trajat će do 6. lipnja.

Superutorak je dan i za Trumpove republikance koji također formalno održavaju unutarstranačke izbore za predsjedničkog kandidata. Međutim, oni se ne smatraju relevantnim, pošto aktualni predsjednik SAD-a nema ozbiljne rivale, te je nezamisliv bilo kakav ishod osim njegove nominacije na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u kolovozu.

Većina glasača na demokratskim predizborima rekla je da traži kandidata koji može pobijediti Trumpa, više nego kandidata koji bi dijelio njihove vrijednosti, pokazale su ankete s birališta.

Komentari