ZBOG NOVOG SOJA VIRUSA Belgija će suspendirati letove i vlakove iz Britanije, Njemačka razmišlja o tome

Pixabay

Belgija je odlučila od nedjelje u ponoć suspendirati letove i vlakove koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva nakon što je na dijelu britanskog teritorija otkriven novi soj koronavirusa, a suspenziju letova iz te zemlje razmatra i Njemačka, kao i iz Južnoafričke Republike, doznaje AFP iz vladinih izvora.

Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je u nedjelju za belgijsku televiziju VRT da će suspenzija trajati najmanje 24 sata.

Njemačka također “ozbiljno” razmatra suspenziju letova iz Ujedinjenog Kraljevstva, kao i iz Južnoafričke Republike, nakon što je ondje otkrivena nova varijanta covida-19.

“Restrikcije zračnog prometa iz Velike Britanije i Južnoafričke Republike ozbiljna su opcija” koju Berlin u ovome trenutku razmatra, rekao je u nedjelju izvor blizak njemačkom ministarstvu zdravlja.



Nizozemska je u nedjelju suspendirala sve letove iz Ujedinjenog Kraljevstva iz istog razloga.

Britanska vlada uvela je karantenu u Londonu i na jugoistoku Engleske ne bi li obuzdala brzo širenje bolesti koje se pripisuje novom soju virusa.

Premijer Boris Johnson rekao je u subotu da je po prvim podacima virus koji ondje cirkulira do 70 posto više zarazan od prethodnog soja.

Komentari