Američka ministrica financija: “Mislim da je riječ o potezu OPEC-a koji je vrijedan žaljenja”

Foto: Unsplash

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je u ponedjeljak da je iznenađujući dogovor o smanjenju proizvodnje nafte, što je ranije dogovorio OPEC+, nekonstruktivan čin koji će negativno utjecati na globalni rast i opteretiti potrošače u vrijeme visoke inflacije.

– Mislim da je riječ o potezu OPEC-a koji je vrijedan žaljenja. Mislim da je to vrlo nekonstruktivan čin u ovom trenutku kada je važno pokušati zadržati niske cijene energije, kazala je Yellen novinarima, dodajući da je još prerano za procjenu učinka tog poteza na cijene. Naglasila je da je smanjenje cijena benzina u odnosu na prošlogodišnje vrhunce pomoglo u ograničavanju inflacije i da bi bilo štetno da se trend preokrene.

Referentne cijene nafte skočile za 6 posto

Referentne cijene nafte skočile su za 6 posto u ponedjeljak, dan nakon što je skupina OPEC+ uzdrmala tržišta dogovorom o dodatnom smanjenju proizvodnje, što je izazvalo strah od smanjenja opskrbe. Jasno je da to nije pozitivno za globalni rast. Time se povećavaju neizvjesnost i opterećenja u vrijeme kada je inflacija već visoka, rekla je Yellen.



Američki predsjednik Joe Biden umanjivao je važnost spomenute odluke u ponedjeljak te poručio: “Neće biti tako loše kao što mislite”.

Milijun barela dnevno manje nafte na tržištu

Upitana o utjecaju koji bi smanjenje proizvodnje nafte u zemljama skupine OPEC+ imalo na gornju granicu od 60 dolara po barelu koju su zapadne vlade nametnule za rusku sirovu naftu, Yellen je rekla da ne vidi da to ima značajan utjecaj na odgovarajuću razinu gornje granice. Ipak, zapadne bi vlade mogle razmotriti razinu gornje granice, ako to bude potrebno, što sada nije slučaj, kazala je američka ministrica financija.

Bloomberg piše kako će zbog odluke OPEC-a ukupno na tržištu dnevno biti milijun barela nafte manje.

Komentari