Brnjac: Hrvatska ima raznoliku kvalitetnu turističku ponudu za svakoga

Damir Krajač/Cropix

Lipanj se bliži kraju, sezona se sve više i više zahuktava. Kakav je početak ove turističke sezone te kakvi su dosadašnji rezultati, u emisiji “A sada Vlada” otkrila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, piše HRT.

– Od početka godine ostvareno je 5,5 milijuna dolazaka i više od 20 milijuna noćenja, što znači da je turistički promet 6% bolji u odnosu na rekordnu, tadašnju 2019. Istraživanje ETC-a pokazuju da je Hrvatska među top 10 destinacija za Europljane, imamo velik interes i naših standardnih gostiju – Nijemaca, Austrijanaca, Slovenaca, s češkog tržišta. Čak kad pogledamo njihove dolaske, ukupni turistički promet je za 10% do 20% bolji nego što je to bilo 2019. I ono što nas posebno veseli kad pogledamo samo kontinent i rezultate na kontinentu, tamo također bilježe nekakvih 6% više noćenja u odnosu na 2019. Glavni cilj nam je bio da kroz sve sajmove na kojima smo se izlagali i predstavljali Hrvatsku pazimo da se predstavi i ponuda na kontinentu jer kontinent ima toliko toga za ponuditi i ovih proteklih par godina smo izrazito puno radili da omogućimo razvoj cjelogodišnjeg turizma i ponudu na kontinentu, rekla je Brnjac.

Mnogi su u sezonu ušli s velikim očekivanjima i stalno se gleda prema 2019., rekordnoj turističkoj godini. Hoće li ova godina biti nova rekordna godina?

– Što se tiče financijskih pokazatelja, mi smo već tu rekordnu godinu lani. Sad je već 2022. koja se gleda što se tiče prihoda. Nama nije cilj da povećavamo broj turista tijekom sezone jer ja mislim da smo mi stvarno, prema onom što smo sada vidjeli, postigli jedan maksimum i mi trebamo taj broj turista ravnomjerno rasporediti tijekom cijele godine. Ono što nas posebno veseli jest da upravo sve one aktivnosti koje poduzimamo kao Ministarstvo turizma i sporta, a i Hrvatska turistička zajednica, a imamo puno tih aktivnosti, da mi već sada bilježimo u ovom dijelu godine bolje rezultate nego što su to bili 2019. I znači mi smo i za siječanj, veljaču, ožujak, imali izvrsne rezultate, a to se nastavlja i dalje, istaknula je Brnjac.



Istovremeno, neke destinacije, barem što se privatnih iznajmljivača tiče, bilježe pad dolazaka i najave rezervacija. Je li to samo neki zastoj uoči početka ovog vrhunca sezone samog pika, ili pojava koja bi trebala neke zabrinuti i malo ih natjerati na razmišljanje?

– Mi smo u kontaktima s našim velikim hotelskim kućama, one bilježe u ovom dijelu godine čak 20-25% povećanje turističkog prometa, što znači da imaju dobre rezultate. Pričajući s njima o tome što se događa s rezervacijama, možemo biti izuzetno zadovoljni kao i s najavama za “pik” same sezone. A što se tiče privatnih iznajmljivača, svakako da smo upozoravali cijelo vrijeme da se mora voditi računa o povišenju cijena. Ako je neopravdano, ako ne dižete kvalitetu, znači nema razloga da podižete cijene. I naravno, tržište diktira taj tempo i, nažalost, tržište će tako i odgovoriti. Neki će biti popunjeni, a neki i neće. Mislim da moramo biti svjesni kakva je situacija i da će se to svakako reflektirati na pojedinim mjestima na dolaske turista, poručila je ministrica turizma.

Jesu li mnogi onda upali u zamku povećanih neopravdanih apetita?

– Pa moguće, moguće da ako dižu cijene neopravdano, naravno tržište će to samo regulirati. To je najvažnije. Kao i uvijek, tržište će regulirati, ističe.

Jesmo li postali skupa turistička destinacija, posebno kada se gleda iz kuta domaćeg turista, prosječnog hrvatskog građanina, prosječne obitelji. S obzirom na nove cijene, recimo da jedna obitelj ode tjedan dana na godišnji odmor u neki privatni smještaj, za manje novca mogu dobiti s avionskom kartom tjedan dana negdje u inozemstvu “all inclusive” uslugu.

– Pa to je ono što cijelo vrijeme apeliramo, da se vodi računa o neopravdanom dizanju cijena usluga. Kad pogledamo i sada brojke, domaći turisti su drugi po broju dolazaka, odnosno noćenja u Hrvatskoj. Prvi su njemački turisti, i prošle godine su bili, a za njima odmah naši domaći turisti i tako je i sada u dosadašnjem dijelu godine. Mislim da Hrvatska ima raznoliku kvalitetnu ponudu za svakoga i da svatko može nešto pronaći za sebe, ali ovim putem još jednom apeliram na neopravdano dizanje bilo kakvih cijena, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac gostujući u emisiji A sada Vlada.

Komentari