Brodogradilište specijalnih objekta razvija projekt turističke i istraživačke podmornice

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Josko Pono

Višenamjenska luksuzna turistička i istraživačka podmornica, projekt Brodogradilišta specijalnih objekta (BSO) započet prije dvije godine, u postupku je razvoja, a proteklih dana u bazenima Brodarskog instituta – Jadranbrod u Zagrebu obavljena su modelska istraživanja, priopćeno je iz Brodosplita.

Rad na projektu započeo je u srpnju 2020., a sufinanciran je novcem dobivenim u sklopu poziva “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI) – faza II iz fondova EU-a”.

Nositelj projekta je BSO, a partneri na projektu su Marine and Energy Solutions DIV, Brodograđevna industrija Split, DIV grupa i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Kako se navodi u priopćenju, cilj tog projekta je istražiti i razviti višenamjensku turističku i istraživačku podmornicu na električni pogon, za smještaj do 50 osoba, operativne dubine ronjenja do 50 metara.Namjena projekta je, kako su obrazložili, istražiti i razviti funkcionalni inovativni proizvod, višenamjensku podmornicu, njezin plasman i komercijalizaciju na svjetskom tržištu radi jačanja tržišne pozicije BSO-a zasnovane na tehnologiji gradnje podmornica te obnova davno stečenog znanja projektiranja i gradnje podmornica koje se izgubilo u zadnjih 25 godina.

Podmornica će se moći jednostavno prilagoditi potrebama arheoloških, geoloških i bioloških istraživanja s namjenom znanstvenog i primijenjenog istraživanja podmorja i to za veće grupe istraživača.

Istraživačke aktivnosti podmornice, ovisno o potrebi, mogu se provoditi bilo kao opservacijske ili u svrhu prikupljanja podataka i uzoraka uz korištenje ugrađenih uređaja i senzora, izvijestili su iz BSO-a.

Ispitivanja u Brodarskom institutu – Jadranbrodu obavljena su pod nadzorom partnera Marine and Energy Solutions DIV, ujedno i tvrtke koja je projektirala podmornicu, te uz prisustvo akademskog projektnog partnera Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu, navodi se u priopćenju.

Komentari