Burzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu oštro pali, slabe procjene gospodarskog rasta prepale ulagače

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica znatno pale, unatoč porukama iz SAD-a i Hong Konga da će se nastaviti voditi politika poticanja oporavka gospodarstava od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao više od 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0,3 i 2,5 posto.

Na samom početku trgovanja azijske su burze blago porasle jer je jasno da će vlasti u najvećim svjetskim gospodarstvima održavati poticajne mjere dok oporavak od koronakrize ne bude u zamahu.



Nastavak podrške gospodarstvu najavile su i vlasti u Hong Kongu, no kako se gospodarstvo počelo oporavljati, ove će godine proračunski manjak biti smanjen, nakon što je prošle godine dosegnuo rekordne razine.

Smanjenje proračunskog deficita razočaralo je ulagače, kao i najava povećanja takse na trgovanje dionicama u Hong Kongu, pa su jutros burzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu oštro pali.

Ulagače je pokolebala i procjena vlasti u Hong Kongu da će ove godine gospodarstvo porasti između 3,5 i 5,5 posto. Nadali su se bržem oporavku, nakon što je lani gospodarstvo palo 6,1 posto.

Zbog svega toga, i na ostalim najvećim azijskim burzama cijene su dionica jutros pale.

Komentari