Četiri broda s više od 160.000 tona žitarica isplovila iz Ukrajine

Pixabay

U Ukrajini je pristao prvi strani teretni brod od početka rata u veljači i u njega će biti utovareno žito. Istodobno, četiri broda s ukrajinskim proizvodima isplovila su u nedjelju iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Ukrajina počinje ponovno izvoziti žito, prema dogovoru s Rusijom, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih naroda. Provedbu nadgleda zajednički koordinacijski centar u Istanbulu. U Ukrajini je pristao prvi strani teretni brod od početka rata u veljači i u njega će biti utovareno žito. Stigao je u luku Čornomorsk i plovi pod zastavom Barbadosa – potvrdio je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov.

Četiri teretna broda isplovila iz Ukrajine

Četiri broda s ukrajinskim proizvodima isplovila su u nedjelju iz ukrajinskih crnomorskih luka u sklopu dogovora o deblokadi pomorskog izvoza te zemlje, rekli su ukrajinski i turski dužnosnici. Četiri broda za rasuti teret prevoze više od 160.000 tona kukuruza i druge hrane.



Zajednički koordinacijski centar u Istanbulu (JCC) je kasno u subotu priopćio da je odobrio isplovljavanje ukupno pet novih brodova kroz crnomorski koridor: četiri broda koja odlazi iz Čornomorska i Odese noseći 161.084 metričke tone hrane i jedan koji dolazi.

Brodovi koji su napustili ukrajinske luke uključuju Glory, s teretom od 66.000 tona kukuruza za Istanbul, i Riva Wind, natovaren s 44.000 tona kukuruza, koji plovi u turski Iskenderun, priopćilo je tursko ministarstvo obrane. Druga dva broda koja su napustila Ukrajinu su Star Helena, s teretom od 45.000 tona brašna za Kinu, i Mustafa Necati, koji prevozi 6 000 tona suncokretovog ulja i plovi u Italiju.

Rusija gomila snage na jugu, na istoku zatišje

Svojevrsno zatišje vlada na istočnoj ukrajinskoj fronti, jer Rusi snage gomilaju na jugu zemlje. U novoj, još žešćoj fazi rata, teške borbe mogle bi se voditi na 350 kilometara dugoj bojišnici koja se proteže od Zaporižja do Hersona. Ruska se vojska hvali da je u okolici Hersona i Dnjipropetrovska ubila gotovo 600 ukrajinskih vojnika i stranih boraca.

Komentari