Cijene dionica rastu i na azijskim burzama. Ohrabrio ih rast Wall Streeta

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači optimistični zahvaljujući početku cijepljenja protiv covida-19 i jer očekuju nove poticajne mjere u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,8 posto, nakon dva dana pada.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,8 posto. U Singapuru su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, pri čemu je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu.



To se zahvaljuje očekivanjima da bi sumorni zdravstveni i gospodarski podaci mogli natjerati republikance i demokrate u američkom Kongresu da konačno usuglase novi paket fiskalnih poticaja o kojemu pregovaraju već mjesecima.

Očekuju se i pozitivne odluke čelnika američke središnje banke 

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi pozvala je u utorak vodeće predstavnike republikanaca na sastanak kako bi se usuglasili o saveznom proračunu i novom paketu fiskalnih poticaja.

Očekuju se, također, odluke čelnika američke središnje banke, čija dvodnevna sjednica završava u srijedu. Ulagači vjeruju da će Fed poručiti da će kamate još dulje vrijeme ostati niske i da je spreman uvesti dodatne poticajne mjere ako to bude potrebno.

Podršku tržištima pruža i početak cijepljenja protiv covida-19 u SAD-u, što podržava nade ulagača da će se gospodarska aktivnost uskoro normalizirati, a gospodarstvo brzo oporaviti od koronakrize.

Unatoč pandemiji, koja je nanijela velike štete gospodarstvima, svi burzovni indeksi na Wall Streetu ove su godine snažno porasli i kreću se oko najviših razina u povijesti.

Azijski MSCI indeks također je snažno porastao, pa je na putu najvećeg dobitka od 2017. godine i kreće se nedaleko rekordnih razina.

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama gospodarstvu, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

“Premda se koronavirus i dalje brzo širi u Europi i SAD-u, tržište gleda preko tih kratkoročnih rizika po gospodarski rast i fokusira se na očekivana bolja vremena u 2021. Središnje banke obećavaju da će kamatne stope ostati niske još godinu, dvije, što podržava gospodarstva i financijska tržišta te potiče rast cijena dionica”, piše David Bassanese, ekonomist u tvrtki Betashares, u osvrtu na situaciju na tržištima.

Komentari