Cijene nafte ostale na istoj razini. Ruski izvoz se isto značajno smanjio

Foto: Unsplash

Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na razini od 81 dolara, poduprte optimističnim prognozama o potražnji i poremećajima u opskrbi iz Libije i Nigerije. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 30 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 81.06 dolara.

U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 76.55 dolara. Trgovce je jučer zabrinuo podatak o oštrom padu kineskog izvoza u lipnju koji odražava posustajanje globalnog gospodarstva u uvjetima podignutih kamatnih stopa i geopolitičkih napetosti. Slabiji gospodarski rast znači i skromniju potražnju za naftom.

Ruski izvoz nafte se isto značajno smanjio
Ohrabruje ih pak popuštanje inflacije u SAD-u budući da bi moglo potaknuti središnju banku da zaključi ciklus zaoštravanja monetarne politike. Potporu cijenama pružilo je u četvrtak i zatvaranje nekoliko naftnih polja u Libiji zbog prosvjeda protiv otmice bivšeg ministra. Shell je istodobno obustavio utovar nigerijske sirove nafte zbog mogućeg oštećenja na terminalu.

Procjenjuje se da je opskrba iz Libije smanjena za oko 370.000 barela dnevno, a opskrba iz Nigerije za 225.000 barela dnevno, navodi analitičar PVM-a John Evans.



Ruski izvoz nafte također se značajno smanjio i ako se taj trend nastavio i idući tjedan, cijene će vjerojatno ponovo porasti, posebno kada se ima na umu da Moskva službeno planira smanjiti izvoz u kolovozu za 500.000 barela dnevno, dodali su analitičari Commerzbanka.

“Nazire se svjetlo na kraju tunela”
Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) prognoziraju pak da će potražnja ojačati u drugoj polovini godine, osobito u Kini, unatoč nepovoljnim makroekonomskim trendovima.

“Sve se jasnije nazire svjetlo na kraju tunela postrožene (američke) monetarne politike i ulagači su sve sigurniji da će Fed zaključiti ciklus, nakon što za dva tjedna još jednom podigne kamatne stope”, rekao je viši analitičar OANDA-e Craig Erlam.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica jučer poskupio 90 centi, na 81.53 dolara.

Komentari