Cijene nafte pale ispod 79 dolara, trgovce brine potražnja

Pixabay

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod 79 dolara jer su trgovce zabrinule naznake slabljenja potražnje u SAD-u. Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokovima isporuke u veljači bila niža za 1.02 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 78.63 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1.42 dolara.

Aktivnije se danas trgovalo barelima s rokom isporuke u ožujku, po 92 centa nižoj cijeni, od 78.62 dolara. Na američkom tržištu barel je bio jeftniji 82 centa, kliznuvši na 73.29 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1.46 dolara. Trgovce su jučer zabrinule naznake slabije potražnje u SAD-u, nakon što su podaci udruge proizvođača API pokazali da su zalihe u prošlom tjednu porasle za 1.84 milijuna barela. Analitičari su očekivali snažan pad u razdoblju predbožićnih putovanja.

Foto: Unsplash

Napadi u Crvenom moru
Tržište pozorno prati i napetosti u Crvenom moru. Brojni prijevoznici počeli su preusmjeravati brodove oko Rta dobre nade zbog učestalih napada jemenskih Huta, koji iskazuju podršku Palestincima u Pojasu Gaze ometanjem plovila povezanih s Izraelom.

Ruta kroz Crveno more važna je i za transport nafte, ali strah od rizika ublažila je Reutersova analiza rasporeda plovidbe danskog brodara Maerska, koja je pokazala da sprema vratiti većinu brodova na uobičajenu rutu.



Šef izraelskog vojnog stožera: Rat će trajati mjesecima
SAD je najavio međunarodnu pomorsku koaliciju koja bi trebala štititi plovidbu kroz Crveno more, ali brojni saveznici oklijevaju ili najavljuju povlačenje, otkrivajući podjele oko izraelskog rata u Gazi i američke potpore Tel Avivu.

Europski udio u ruskom izvozu nafte i goriva pao na 5 posto

Šef izraelskog vojnog stožera Herzi Halevi rekao je ovog tjedna novinarima da će rat trajati “mjesecima”. Zbog praznika Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije ni danas objavila cijenu barela košarice nafte svojih članica. Prošli četvrtak stajao je 80.84 dolara.

Komentari