Cijene nafte stabilne iznad 55 dolara

Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 55 dolara, balansirajući između ohrabrujućih planiranih poticaja u SAD-u i zabrinutosti za potražnju u uvjetima postroženih protupandemijskih mjera.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,48 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 52,32 dolara.

Atmosferu na tržištu podupiru očekivanja da će američki Kongres vjerojatno usvojiti novi, 1.900 milijardi dolara vrijedan paket pomoći u koronakrizi koji je predložio novi američki predsjednik Joe Biden.

Potporu cijenama pruža i vijest iz Indonezije da je obalna straža zaplijenila tanker pod iranskom zastavom budući da bi mogla potpiriti geopolitičke napetosti. Tanker je zaplijenjen zbog sumnje da je ilegalno prevozio gorivo, napominje Reuters.“Tržišna previranja koja izazivaju sukobi u pravilu podupiru cijene”, podsjeća Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Protuteža su bila stroga ograničenja koja su europske države uvele kako bi zaustavile širenje koronavirusa. I Kina bilježi rast broja novih slučajeva covida 19, što prigušuje izglede potražnje u najvećem svjetskom potrošača energije.

“Raspoloženje su podigla očekivanja velikog paketa pomoći u pandemiji… (ali) i u idućem razdoblju optimizam zbog poticaja smjenjivat će se s nevoljama koje izaziva virus”, sumira raspoloženje na tržištu Stephen Brennock iz PVM-a.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 54,69 dolara, što znači da je pala 45 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Komentari