Cijene nafte su se stabilizirale, evo što se očekuje na tržištu

Foto: Unsplash

Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak blizu razine od 89 dolara poduprte procjenama da će vodeći proizvođači ustrajati u ograničavanju opskrbe, a američka središnja banka pomoći potražnji pauzom u podizanju kamatnih stopa.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 88,60 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u plusu 1,66 dolara.

Američko tržište danas je zatvoreno zbog praznika, a u elektroničkoj trgovini cijena barela također je bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 85,66 dolara. Prošli petak zaključio je trgovinu u plusu 1,39 dolara.

Raspoloženje su na kraju prošlog i na početku ovog tjedna obilježila očekivanja da će vodeći proizvođači smanjivati opskrbu i u idućim mjesecima kako bi poduprli cijene.



“Pokretač cijena bila su u prvom redu očekivanja da će vodeći proizvođači Rusija i Saudijska Arabija dodatno smanjiti opskrbu”, rekla je Sugandha Sachdeva iz Acme Investment Advisorsa.

Što se očekuje na tržištu nafte
Očekuje se da će Saudijska Arabija produljiti odluku o smanjivanju proizvodnje za milijun barela dnevno i na listopad. Odluku su do sada uglavnom objavljivali prije službene prodajne cijene koja je kupcima stizala u prvom tjednu u mjesecu, napominje Reuters.

Rusija je već najavila da će u rujnu smanjiti izvoz za 300.000 barela dnevno. U kolovozu ga je smanjila za 500.000 barela dnevno.

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak rekao je prošli četvrtak da je Rusija s partnerima u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) dogovorila parametre smanjivanja izvoza. Službeno priopćenje s detaljima očekuje se ovaj tjedan.

Zbog proizvodne politike OPEC+ opskrba “kiselom” naftom složenih rafinerija u Indiji, Kuvajtu, Džizanu, Omanu i Kini bit će i dalje tijesna, dok bi globalno tržište nafte trebalo oslabjeti u idućih šest do osam tjedana zbog održavanja rafinerija, smatra šef Vitola Russell Hardy.

Potporu tržištu pružaju i nagađanja da će američka središnja banka ovog mjeseca napraviti pauzu u ciklusu podizanja kamatnih stopa s obzirom na slabašan tempo zapošljavanja u SAD-u u kolovozu.

Broj radnih mjesta neto je porastao za skromnih nešto više od 180 tisuća, no stopa nezaposlenosti popela se na 3,8 posto, a rast plaća bio je umjeren, što signalizira hlađenje tržišta rada.

Ulagače je, pak, ohrabrio rast aktivnosti u kineskoj industriji u kolovozu, prema istraživanju PMI-a, koji signalizira snažniju potražnju u najvećem svjetskom uvozniku.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica prošli petak poskupio 1,21 dolar, na 89,65 dolara.

Komentari