ĆORIĆ: Nećemo dopustiti da bolnice ostanu bez plina i pacijentima i onima koji u njima rade bude hladno

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić rekao je danas, na konferenciji za medije nakon sastanka vladajuće koalicije, da će 1. travnja doći do promjena cijena struje i plina za kućanstva te da se saborska većina složila s planom da Vlada reagira na nekoliko područja – prije svega štiteći kupovnu moć najugroženijih građana, ali i apsorbirajući dio udara prema HEP-u te kroz porezno rasterećenje cijena.

– Ono što ćemo svakako pokušati izbjeći od 1. travnja jest udar kakav je doživjela najveća većina zemalja članica EU-a, kod kojih su cijene plina i struje proteklih mjeseci, odnosno godinu dana išle vrlo često i preko 50 posto. To je ono što nikako ne želimo dopustiti u slučaju RH i držim da ćemo 1. travnja imati znatno blaži udar na naše, prije svega, građane, ali i nešto bolje pozicije poduzeća nego je to bio slučaj u EU-u, rekao je Ćorić.

Dodao je da će detalji tih planova biti predstavljeni u narednim tjednima.

Također je odbacio najave o pet puta ili 100 posto većim cijenama.



– Mi činimo sve da prosječno povećanje u Hrvatskoj, nakon što do njega dođe – a doći će, nažalost – bude prosječno manje nego na razini zemalja članica EU-a, prosjeka EU-a, rekao je Ćorić, a na pitanje hoće li poskupljenje biti 50 posto ili iznad, odgovorio je:

– Gledat ćemo da bude manje.

“Nećemo dopustiti da naše bolnice ostanu bez dobave plina”

Što se tiče poduzetnika kojima je Gradska plinara Zagreb podigla cijene, rekao je kako ima informaciju da najveći dio poduzetnika s novim cijenama suočen već u posljednjem lanjskom kvartalu, pri čemu su, kako je rekao, ugovori jednostrano aneksirani.

Upitan što država kani učiniti kako bi pomogla potrošačima plina kao što su bolnice, vrtići i škole, posebno u sredinama koje nemaju financijsku snagu Grada Zagreba, odgovorio je da je problem jednokratno aneksiranih ugovora prisutan samo u Zagrebu, a po njegovim informacijama ne i drugdje.

– Nećemo dopustiti da bolnice ostanu bez plina i pacijentima i onima koji u njima rade bude hladno, rekao je Ćorić i ocijenio nedopustivim da bolnice u državnom i vlasništvu Grada Zagreba imaju drukčiji tretman po pitanju cijene plina.

Rekao je i da Dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj, kako i svi drugi koji su dobili neopravdano visoke račune za plin, treba “povući pravne poteze”.

“Svi oni koji bez uporišta mijenjaju cijene trebaju biti uočeni”

Što se tiče sprječavanja neopravdanog dizanja cijena uslijed konverzije u euro, Ćorić je rekao da je crna lista jedan od modaliteta te da mu djeluje “super simpatično” iz perspektive medijske pozornosti.

– Mogli smo je nazvati i plavom i žutom i ne znam kakvom, rekao je Ćorić.

– Ideja je da oni koji bez ikakvog razloga, odnosno uporišta mijenjaju cijene, iskorištavaju vrijeme, odnosno proces konverzije za jednokratnu dobit trebaju biti uočeni, kako od strane potrošača, tako i od strane institucija. Radit ćemo u narednim mjesecima na tome da se to dogodi i da takvi budu prokazani, poručio je.

Dodao je kako je najbolji mehanizam sprječavanja takvih situacija, odnosno devijacija u procesu – dvostruko iskazivanje cijena.

Na pitanje je li pravi trenutak za uvođenje eura, s obzirom na visoku inflaciju kao što tvrdi Most, Ćorić je ustvrdio da uvođenje eura propituju i negativno karakteriziraju oni dionici u hrvatskom društvu koji na tu temu nemaju pojma.

– Uvođenje eura u sve zemlje, nove članice eurozone, a posebice male otvorene ekonomije, donosi višestruko veće koristi, kao proces i trenutak uvođenja eura, nego što su to troškovi, poručio je, dodavši da je Hrvatska, da je mogla, već godinama trebala biti članica eurozone.

Komentari