Dalibor se uhvatio zaboravljenog zanata i vrti nevjerojatnu lovu: Za komad dobije 300 eura

Foto: Tom Dubravec / CROPIX/ILUSTRACIJA

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. jako je puno naših zanatlija otišlo trbuhom za kruhom u bogate zemlje zapadne Europe. Svi oni kojima je u posljednjih godinu, dvije zatrebao majstor znaju koliko se moraju pomučiti da bi ga našli, a jednom kada ga i nađu, moraju ga platiti kao suho zlato.

Iako mladi ne žele ići u strukovne škole, a statistike pokazuju da najviše zarađuju programeri i kontrolori letenje, obrtnici su im sve bliže.

Obrtnici već godinama upozoravaju kako kadra nema, iako se od obrta dobro živi. Ipak, u regiji još uvijek ima mladih ljudi koji su odlučili zaboraviti fakultet i uhvatiti se zanata, ne samo zbog ljubavi prema novcu, već i zbog ljubavi prema poslu.

glavic_nozevi6-080312.jpg
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Izrada sječiva na tradicijski način

Jedan od njih je Dalibor Trkulja iz Srbije, vlasnik istoimene tvrtke, koji je 2014. godine iz hobija počeo počeo kovati i izrađivati ​​oštrice, da bi danas njegov hobi prerastao u potpuno opremljenu kovačnicu koja može zadovoljiti sve zahtjeve klijenata.



“Radionica se bavi jedinstvenom ručnom izradom sječiva na stari tradicijski način, kovanjem u kovačkoj vatri. Oštrice su uglavnom izrađene od Damask čelika, materijala koji se proizvodi spajanjem dvije vrste čelika kovanjem i kovačkim zavarivanjem, što rezultira vidljivim uzorcima na gotovom proizvodu. Za izradu same oštrice koriste se isključivo novi nehrđajući i ugljični čelici”, kaže Trkulja za Biznis.rs.

Prema njegovim riječima, za damask se koristi kombinacija čelika 1084 i 15n20, a za oštrice od nehrđajućeg čelika Bohler N690.

kovac_bice39-031111.jpg
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Plasman na strano tržište

“Ručke se izrađuju od raznih vrsta domaćeg drva, egzotičnog drva, jelenskih rogova, kao i drugih materijala po želji naručitelja. Unikatne ručno rađene futrole izrađene su od najkvalitetnije kože. Osim sječiva, izrađujem i manje sjekire, kopče za remen, otvarače za boce, kao i sve ostale artikle po želji i zahtjevu naručitelja”, objašnjava ovaj majstor.

Velike promjene u Njemačkoj, ovo će osjetiti i mnogi Hrvati: Na udaru su mlade obitelji

Dodaje kako je izrada oštrica sve popularnija u svijetu, posebice nakon emitiranja show programa “Kovani u vatri”, gdje nije došlo do porasta upotrebe oštrica kao oružja, već same proizvodnje.

“U Srbiji ima između 300 i 500 nožara koji se prvenstveno bave izradom predmeta za kuhinju, ali i za lov. Ima i dosta kolekcionara koji traže posebne primjerke”, ističe Trkulja dodajući da se artikli plasiraju na svjetska tržišta, dok njegova tvrtka 50 posto proizvoda plasira na domaćem tržištu, a 50 posto izvozi. “Što se tiče cijena, budući da je svaka oštrica izrađena od posebnih materijala i svaka je “priča za sebe”, cijene se kreću od 300 eura pa naviše”, zaključuje Trkulja.

Komentari