Davor Filipović: Dio krize u kojoj se nalazimo trebaju preuzeti i neke tvrtke

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u subotu je u Splitu komentirao potvrđen investicijski rejting Hrvatske BBB i pozitivne izglede, rekavši kako je to potvrda da se javnim financijama u Hrvatskoj upravlja jako dobro, prenosi Direktno.

U petak je agencija Fitch potvrdila investicijski rejting Hrvatske BBB i pozitivne izglede, procijenivši da će oporavak turizma poduprijeti gospodarstvo u razdoblju posustajanja izvoza, a ulazak u eurozonu ublažiti rizike financiranja.

Ministar Filipović rekao je kako je to još jedna potvrda da se javnim financijama u Hrvatskoj upravlja jako dobro, te da je Hrvatska nakon dugog niza godina došla na investicijsku razinu upravo odgovornim upravljanjem javnim financijama.

“Zadnja ocjena Fitcha je samo još jedna eksterna evaluacija za sve ono što se radi po pitanju javnih financija i da se ide u dobrom smjeru”, ocijenio je.



Na opasku da gospodarstvo ove godine neće rasti, Filipović je odgovorio kako svi znaju kakva je situacija u svijetu i kakve su posljedice ruske agresije na Ukrajinu.

“Prošle godine hrvatsko gospodarstvo je rekordno raslo 10,2 posto, pa će i ove godine rasti, a i učinit će se sve da taj rast bude što veći”, ustvrdio je.

Izvijestio je da su u tijeku pregovori o šestom paketu sankcija Rusiji te da Hrvatska podupire taj paket, a da se istovremeno vodi računa o svim detaljima kako bi energetski sustav funkcionirao neometano kao i do sada.

“Nema nikakvih poremećaja iako se nalazimo u izazovnim vremenima. Da nije bilo intervencije Vlade, cijena bi bila još veća. Od 1. travnja na snazi je paket mjera gdje se išlo na ublažavanje cjenovnog udara prema energentima”, kazao je ministar Filipović.

“Kao što sam istaknuo, paket mjera smo imali, nešto je u određenim segmentima dalo rezultate kao i kod cijene goriva, bila bi još veća da nije bilo toga, pratimo i analiziramo situaciju i bit ćemo uz hrvatske građane, kao što smo bili i sada. Dio tereta krize u kojoj se trenutno nalazimo trebaju preuzeti svi akteri i dionici u procesu u kojem se trenutno nalazimo, prema tome i neki gospodarski subjekti”, rekao je Filipović.

Novinare je zanimalo i može li Hrvatska funkcionirati bez uvoza ruske nafte, a Filipović je odgovorio da neće biti problema s opskrbom.

“Vremena su izazovna i svi su suočeni s velikom neizvjesnošću. Do sada nije bilo problema, a tako će biti i ubuduće”, rekao je.

 

Komentari