Dejan Kovač: Cijeli javni diskurs je usmjeren samo na spas turizma, dok se o padu izvoza i uvoza jako malo govori

Dejan Kovač u svojoj novoj Facebook objavi osvrnuo se na pitanje hrvatskog izvoza, odnosno uvoza u trenutku teške recesije u koju tonemo, Prema njegvim riječima, optimistični scenarij pada trgovinske razmjene bi mogao biti do 12 posto, a u pesimisičnom scenriju taj bi pad mogao doseći čak i 32 posto. Cijelu objavu Dejana Kovača pročitajte u nastavku.

“Kako će se naša izvozna poduzeća postaviti u resetu međunarodne razmjene?

U optimističnom scenariju očekuje nas pad od 12% u trgovinskoj razmjeni, a u pesimističnom scenariju i do 32%.

Cijeli javni diskurs je usmjeren samo na spas turizma, dok se o padu izvoza i uvoza jako malo govori. Prihodi od turizma su važniji od prihoda od robnog izvoza samo u 2 mjeseca u cijeloj godini.
“Oko 15% poduzeća u Hrvatskoj izvozi, međutim, ta poduzeća zapošljavaju 51% zaposlenih u svim poduzećima, investiraju 62%, ostvaruju oko 66% od ukupnih prihoda od prodaje, te u razvoj ulažu čak oko 73% sredstava od ukupno ulaganih sredstava u razvoj. Također ostvaruju dobit od 76%.” – izvoz.gov.



Kako će naša izvozna poduzeća konkurirati ponovo na međunarodnom tržištu kada su mjere sa drugim državama neusporedive i upravo usmjerene na jačanje svojih izvoznih kapaciteta?
Dok zemlje Zapada, predvodnice modela tržišne ekonomije, su već debelo zagazile u državni (para) intervecionizam, mi se i dalje pretvaramo “većim katolicima od Pape”.

30 godina živimo u ekonomskom aparatusu koji nije tržišni već nastavak socijalnog modela iz Jugoslavije, gdje partija uređuje sve, i sada kada je potrebno redizajnirati temelje ekonomije za novi početak, to ne radimo.

Ovo je čisti darwinizam, samo najjači opstaju tj. oni koji se prilagođavaju novonastalim situacijama.
Vi stvarno mislite da svjetska auto-industrija, koja je u ogromnim problemima, neće dobiti “push”?
Zašto ne uložimo u proizvodnju električnih automobila i postanemo predvodnik u svijetu?
Ako država već subvencionira industrije, zašto ne subvencionirati kupnju električnih automobila umjesto kartica za turizam, koji se u ovoj situaciji pokazao poguban?

Gradimo Zelenu Hrvatsku na zdravim temeljima ekonomije,” piše Kovač.

Kako će se naša izvozna poduzeća postaviti u resetu međunarodne razmjene?U optimističnom scenariju očekuje nas pad od…

Gepostet von Dejan Kovač am Mittwoch, 6. Mai 2020

Komentari