Direktor HTZ-a: Krenimo zajedno prema budućim izazovima, sigurnost je danas postala jedan od osnovnih preduvjeta turističkih putovanja

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

U povodu Svjetskog dana turizma, koji se tradicionalno obilježava 27. rujna u cijelom svijetu, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić uputio je prigodnu poruku.

Ove godine se Svjetski dan turizma obilježava na temu “Turizam za uključiv rast”.

Poruku Kristjana Staničića objavljujemo u cijelosti…



“Poštovani turistički djelatnici, dragi kolege, prijatelji hrvatskog turizma i ljubitelji putovanja, ovim vam putem upućujem iskrene čestitke povodom Svjetskog dana turizma koji se svake godine tradicionalno obilježava 27. rujna, a ove godine na temu ‘Turizam za uključiv rast’.

Možemo se složiti kako je industrija putovanja jedna od najmoćnijih na svijetu. Kako se razvijamo kao društvo, tako imamo i sve bolje, praktičnije i dostupnije mogućnosti putovanja, čak i među odredištima koja su međusobno znatno udaljena. Međutim, naše su se navike i potrebe naglo promijenile uslijed pojave globalne pandemije korona virusa koja je i danas aktivna, odnosno koja je značajno utjecala na naše društvo i ekonomiju u cjelini. Nakon sada već druge godine suživota s pandemijom možemo zaključiti kako je sektor turizma bio među prvima koji je osjetio negativne posljedice pandemije, ali isto tako i među prvim sektorima koji se počeo uspješno oporavljati. Navedeno je nedvojbena potvrda snage turizma, odnosno industrije putovanja koja zapravo predstavlja svakodnevnicu današnjeg čovječanstava.

Upravo je zbog toga i Svjetska turistička organizacija (UNWTO) odabrala temu ‘Turizam za uključiv rast’ jer ponovno pokretanje turizma može pomoći što bržem i učinkovitijem oporavku našeg društva u cjelini. Turizam je horizontalna djelatnost koja pozitivne učinke ima na čitav niz drugih djelatnosti i upravo zbog toga turizam može biti jedan od glavnih pokretača oporavka, kako za razvijene zemlje, tako i za ona gospodarstva koja su još uvijek u razvoju.

U duhu Svjetskog dana turizma, kada podsjećamo na važnost njegove društvene, kulturne, političke i ekonomske vrijednosti, brojne turističke zajednice i destinacije diljem naše zemlje pripremile su posebne promotivne akcije, projekte i događanja. Odazovimo se, uživajmo i proslavimo svi zajedno jedinstvenost turizma, kao i odlične turističke rezultate Hrvatske u ovoj godini te krenimo zajedno prema budućim izazovima pritom se pridržavajući svih mjera i zdravstvenih uputa jer je sigurnost danas postala jedan od osnovnih preduvjeta turističkih putovanja.

Još jednom svim turističkim djelatnicima želim sve najbolje povodom Svjetskog dana turizma, puno lijepih turističkih doživljaja, ali i uspjeha u narednim godinama koje su pred nama”, poručio je Staničić u povodu Svjetskog dana turizma.

Komentari