Direktorica HUB-a: Mi u Hrvatskoj smo jako dobro prošli u razdoblju rasta kamatnih stopa

ZELJKO HAJDINJAK / CROPIX

Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka (HUB), danas je rekla kako nas očekuje pad kamatnih stopa, ako gledamo kamatne stope Europske središnje banke.

“Činjenica je da smo na vrhuncu, dizanja više neće biti, a činjenica je i da se ne smije prerano ići u spuštanje, to je jedna od opasnosti koja vreba i scenarij koji bi trebalo izbjeći”, upozorila je Perko gostujući na N1, rekavši da prvo smanjenje možemo očekivati polovicom godine.

“Mi u Hrvatskoj smo jako dobro prošli u razdoblju rasta kamatnih stopa. U Hrvatskoj je taj rast bio puno blaži i s većim odmakom, a jedan od razloga je i ulazak Hrvatske u eruo, povećana likvidnost kad su uplaćivali novac u banke za konverziju. Neke zemlje u EU imaju čak i dvoznamenkaste kamatne stope. Kad govorimo o stambenim kreditima, prosjek kamatnih stopa je na razini 3,6 posto, dakle rast je od 0,6 postotnih bodova”, pojasnila je direktorica HUP-a.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Neke naknade se povećavaju



Perko se osvrnula i na ulaganja u trezorske zapise, rekavši da su imali jako dobar odaziv.

“Velik dio štednje se iz banaka odlio u trezorce. To je neminovno. Jesmo li očekivali toliki odljev depozita – ne, ali to je bilo neminovno”, poručila je.

A dotaknula se i povećanja naknada u bankama.

“Velika većina banaka zadnje dvije godine nije povećavale naknade pa su neke to odlučile promijeniti. Neke naknade se povećavaju, a neke se čak i smanjuju, vjerovali ili ne. Najbolje je da svaki potrošač ocijeni koji set usluga mu je potreban, neka usporedi i neka odredi što mu je potrebno”, komentirala je.

 

Koja će banka dizati naknade, a koja ne, ne zna pošto tu odluku donosi svaka banka za sebe.

HNB izašla s upozorenjem za građane na pokušaje prijevare

Prešutni minusi

Osvrnula se i na prešutne minuse u Hrvatskoj, navodeći da, prema posljednjim podacima, velika većina građana još nije prešla na dopuštena prekoračenja.

“Svi su dobili obavijest do 30. lipnja 2023. Podaci s kojima raspolažemo su s kraja rujna i dotad je mali broj građana, oko 245 tisuća, dogovorio prijelaz s prešutnog na dopušteno prekoračenje, što znači da nam je ostalo oko 1,5 milijun građana koji još to nisu ugovorili”, rekla je Perko i nastavila:

“Oni će dobiti od banaka mjesec dana prije isteka roka još jednu obavijest, neke banke to nude i preko internet bankarstva u par klikova. Oni koji ne žele, njima će banka ponuditi otplatu u najmanje 12 mjesečnih obroka.”

Komentari