Dolar ojačao prema košarici valuta. Investitore zabrinule nove napetosti u odnosima SAD-a i Kine

dolar

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je splasnula sklonost ulagača prema riziku, kao i optimizam u vezi brzog oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,7 posto, na 90,77 bodova, pa se primaknuo najvišoj razini u četiri tjedna.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti oslabio 0,1 posto, na 103,80 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 1,1 posto, na 1,2080 dolara.



Dolar je prema košarici valuta ojačao drugi tjedan zaredom, i to po najvećoj stopi od studenoga prošle godine.

Rizičnije su valute, pak, oslabile jer su investitore obeshrabrile neizvjesnosti po mnogim pitanjima, pa su bili manje skloni riziku.

Ulagače su, među ostalim, zabrinule vijesti o nastavku širenja koronavirusa u svijetu, zbog čega su neke zemlje, primjerice, Francuska i Njemačka, najavile produženje restriktivnih mjera.

U Kini ponovno lockdown

U Kini je, pak, u ‘lockdownu’ više od 28 milijuna ljudi, a u petak je objavljeno da je u posljednja 24 sata zabilježen najveći broj novih slučajeva zaraze u posljednjih 10 mjeseci.

“Nakon optimizma u vezi razvoja cjepiva, čini mi se da sada živimo u realnosti vrlo sporog procesa cijepljenja ljudi, što čvrsto pritišće poslovne aktivnosti”, kazao je Juan Perez, valutni trgovac u tvrtki Tempus.

U fokusu ulagača bio je prošloga tjedna i prijedlog novih poticaja američkom gospodarstvu izabranog predsjednika Joe Bidena.

Vrijednost paketa iznosi oko 1.900 milijardi dolara, što uključuje 415 milijardi u cilju suzbijanja covida-19, oko 440 milijardi pomoći malim poduzećima te 1.000 milijardi dolara izravne pomoći kućanstvima.

No, to nije imalo većeg utjecaja na tržišta jer je neizvjesno hoće li demokrati lako moći progurati taj prijedlog u Senatu, premda su zadobili prevagu i u tom domu Kongresa, kazali su analitičari.

Oporavak dolara nakratko je posustao nakon izjava predsjednika američke središnje banke Fed Jeromea Powella da se ne može tako skoro očekivati povećanje kamatnih stopa i da će Fed nastaviti kupovati obveznice.

S druge strane, investitore su zabrinule nove napetosti u odnosima SAD-a i Kine, nakon što je administracija predsjednika na odlasku Donalda Trumpa pojačala tenzije nametnuvši nove sankcije kineskim tvrtkama i dužnosnicima.

Komentari