Dolar u prvom tjednu nove godine: Trend slabljenja će se nastaviti čim ova euforija prestane

dolar

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u prvom tjednu nove godine porasla, odmaknuvši se od najnižih razina u gotovo tri godine, što se zahvaljuje optimizmu ulagača u vezi oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,3 posto, na 90,11 bodova, pa se odmaknuo od najniže razine od ožujka 2018. godine.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio 0,7 posto, na 103,95 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,2 posto, na 1,2220 dolara.Nakon što je lani dolar prema košarici valuta izgubio gotovo 7 posto, na početku nove godine blago je ojačao, no trend na tržištu nije bio jasan, pa je jedan dan dolar ojačao, a već drugi oslabio.

U fokusu ulagača bili su polovicom tjedna izbori za Senat u Georgiji na kojima su pobijedila dva predstavnika Demokratske stranke, pa je ta stranka osvojila prevagu i u Senatu.

Ulagači se nadaju poticajnim mjerama 

Tržišta očekuju da će izabrani američki predsjednik Joe Biden, nakon što su demokrati osvojili većinu u oba doma američkog Kongresa, lakše moći progurati veću potrošnju, što će po očekivanjima analitičara nepovoljno utjecati na dolar jer će se povećati već ionako golemi proračunski deficit.

A da su poticaji gospodarstvu nužni, pokazuju posljednji podaci s tržišta rada. U prosincu je broj zaposlenih u SAD-u pao za 140 tisuća, prvi put nakon sedam mjeseci rasta, što je posljedica restriktivnih mjera u mnogim saveznim državama kako bi se suzbila pandemija koronavirusa.

Ipak, nakon loših podataka s tržišta rada dolar je ojačao jer se ulagači nadaju da će nove poticajne mjere potaknuti brži oporavak gospodarstva od koronakrize.

No, ne ocjenjuju svi isto situaciju na tržištu

“Mišljenja sam da će se trend slabljenja dolara nastaviti čim ova euforija prestane jer mislim da američka središnja banka Fed neće biti sklona zaoštravanju mjera. Mislim da će SAD po pitanju zaposlenosti vjerojatno kaskati za drugim zemljama, pa će stoga i ciklus zaoštravanja u SAD-u vjerojatno zaostajati. To su po mome mišljenju nepovoljne okolnosti za dolar,” napisao je u bilješci Marshall Gittler, čelnik istraživanja u BDSwissu.

Komentari