Dolazi kraj iskazivanja dvojnih cijena, a pola građana još eure preračunava u kune

Neja Markicevic/Cropix

Od Nove godine trgovine više neće morati iskazivati cijene i u eurima i u kunama. To bi mnogima moglo stvoriti probleme jer se potrošači još nisu naviknuli na euro, piše HRT. 

Prema istraživanju, gotovo je polovina onih koji cijene u Hrvatskoj i dalje preračunavaju u kune. Neki strahuju da bi ukidanje dvojnog iskazivanja moglo otvoriti prostor neopravdanim poskupljenjima.

Zvonimir Galić s katedre za psihologiju rada na Filozofskom fakultetu rekao je da podaci iz veljače pokazuju da je 60% ljudi svaki puta preračunavalo iz eura u kune, a prema podacima iz studenog, sada to čini 47% ljudi. Kaže da, iako postoji trend prilagodbe, još gotovo polovina stanovništva ne razumije vrijednost stvari u eurima.

– U siječnju bi nam se mogao dogoditi efekt na rast cijena kojeg možda nismo sad svjesni, a vezan je uz prestanak iskazivanja cijena i u kunama i eurima. Otvara se jedan novi prostor za netransparentnost cijena koji će vjerojatno dio ponuđača na tržištu iskoristiti, ističe Marijana Ivanov sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.



Komentari