Drugi lockdown šteti francuskom gospodarstvu, očekuju pad od 12 posto

Francuska gospodarska aktivnost bit će u studenome 12 posto ispod uobičajene razine zbog opetovanog zatvaranja koje bi trebalo suzbiti novi val zaraze koronavirusom, objavila je u ponedjeljak središnja banka.

Vlada je 30. listopada ponovo uvela mjere zatvaranja, nešto blaže nego proljetos kako bi ograničila posljedice u drugom gospodarstvu eurozone.

Središnja francuska banka procjenjuje da će se gospodarska aktivnost smanjiti 12 posto u usporedbi s uobičajenom razinom. U listopadu bila je niža četiri posto, a u travnju, u vrijeme najstrožih ograničenja zbog prvog vala pandemije, čak 31 posto.

Očekivali manji pad

“Prije drugog vala mislili smo da će aktivnosti pasti nešto manje od devet posto. Sada očekujemo da će pasti između devet i deset posto“, rekao je guverner središnje banke Francois Villeroy de Galhau.



Kako bi procijenila utjecaj blokade na gospodarstvo, središnja banka oslanja se na mjesečno istraživanje u kojem sudjeluje 8.500 kompanija, a ovaj je puta provedeno između 28. listopada i 4. studenog i 90 posto odgovora stiglo je nakon početka nove blokade.

Opetovano zatvaranje najteže je pogodilo usluge koje zahtijevaju izravan kontakt s kupcima, uz 40-postotji pad aktivnosti u veleprodaji, maloprodaji, prijevozu, hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

Aktivnosti u industriji trebale bi pak biti ‘samo’ sedam posto ispod uobičajene razine, a sličan pad očekuje se i u građevinskom sektoru, priopćila je središnja banka.

Komentari