DRUGO GOSPODARSTVO SVIJETA SNAŽNO SE OPORAVILO OD POSLJEDICA PANDEMIJSKE KRIZE: Kinesko gospodarstvo poraslo 8,1 posto u 2021.

Twitter

Kinesko gospodarstvo poraslo je u 2021. godini 8,1 posto, puno snažnije no što je vlada planirala, ali aktivnosti su blago posustale na kraju godine zbog mjera suzbijanja novog vala COVIDA- 19 koje su zakočile potrošnju.

Drugo gospodarstvo svijeta snažno se oporavilo na početku prošle godine od posljedica pandemijske krize koja je zakočila tempo rasta u 2020. na samo 2,2 posto, prema revidiranim podacima.

Vlada je za 2021. zacrtala stopu rasta “iznad šest” posto, a aktivnosti su nadmašile očekivanja i do trećeg tromjesečja dosegnule su stopu rasta od 4,9 posto u odnosu na godinu ranije. U cijeloj 2021. gospodarstvo je poraslo najsnažnije od 2011. godine.

U posljednja tri mjeseca stopa rasta kliznula je na 4,0 posto, odražavajući stroga ograničenja kojima je Peking nastojao suzbiti opetovano širenje koronavirusa. Mjere su pogodile potrošnju, a kraj godine obilježilo je i veliko poskupljenje energenata.



U prosincu je tako promet u maloprodaji porastao samo 1,7 posto u odnosu na godinu ranije, najslabije od kolovoza 2020.

Industrijska proizvodnja uspješno se nosila s teškim okruženjem i uvećana je 4,3 posto na kraju godine, nakon 3,8-postotnog rasta u studenome.

Na kvartalnoj razini BDP je u razdoblju od listopada do prosinca porastao 1,6 posto, signaliziravši ubrzanje aktivnosti u usporedbi s trećim tromjesečjem kada su aktivnosti porasle samo 0,7 posto, prema revidiranim podacima.

Kineski čelnici obećali su veću potporu gospodarstvu koje se suočava s višestrukim preprekama u 2022. Središnja je banka tako u ponedjeljak smanjila kamate na srednjoročne zajmove prvi puta od travnja 2020. godine.

Komentari