DZS: Porasle ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda za 0,5 posto

profimedia

U Hrvatskoj su ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda potkraj svibnja bile 0,5 posto veće u odnosu na travanj te 2,5 posto veće u odnosu na svibanj prošle godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Promatrajući prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razini su najviše porasle zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju, i to za 7,1 posto. Porasle su i zalihe energije, za 2,9 posto, a intermedijarnih proizvoda i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto.

No, pale su zalihe kapitalnih proizvoda i to za 2,3 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe energije porasle za 41 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 11 posto.



Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su pale za 18,6 posto, intermedijarnih proizvoda za 11,1 posto i kapitalnih proizvoda za 7,8 posto.

Promatrajući na mjesečnoj razini, vidljivo je da su zalihe u prerađivačkoj industriji porasle 0,3 posto, a u rudarstvu i vađenju za 5,5 posto.

Porast zaliha na godišnjoj razini u prerađivačkoj industriji

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini bilježi se kod proizvodnje kože i srodnih proizvoda, za 12 posto te kod proizvodnje metala, za 8,3 posto.

Najviše su pale zalihe u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, i to za 38,6 posto te u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 19,6 posto.

Zalihe u prerađivačkoj industriji porasle su za 2,6 posto na godišnjoj razini. U rudarstvu i vađenju pale su za 0,8 posto.

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha bilježi kod proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda, za 62,3 posto, te proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 33,3 posto.

Kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava zabilježen je najveći pad i to za 42,8 posto.

Komentari