Ekonomist o prešutnim minusima: Banke su iskoristile situaciju

Ilustracija Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Banke su na 95 posto svih minusa na tekućim računima zaračunavale kamate više od dopuštenih. HNB je na to regirao te sugerirao bankama da smanje stope, a one su odlučile reducirati prešutne minuse. To znači da građani moraju početi vraćati 630 milijuna kuna duga.

Banka sada klijentu nudi da joj kreditom vrati novac. Sva prekoračenja od nekoliko tisuća ili desetaka tisuća kuna 840.000 građana trebalo bi što prije početi vraćati jer im se prešutni minusi do kraja godine smanjuju na 1500 kuna. Banke im sada nude kredite da isplate minuse.

Građani su u prešutnom minusu 6,3 milijarde kuna, za što će bankama u godinu dana platiti najmanje 630 milijuna kuna kamata.

Blokiranih je već 241.000 s dugom od 17,6 milijardi kuna. Mnogima će život sada zbog nenadanih troškova biti još teži.



“Ovisno o vlastitoj politici poslovanja i u dogovoru s klijentima banke će ponuditi različite mogućnosti otplate obveza te kao i dosada postupati u skladu s važećim propisima”, navode u Hrvatskoj udruzi banaka.

“Banke su iskoristile tu situaciju. Banke ne bismo smjeli gledati kao socijalno osjetljive institucije, one zato ne postoje”, rekao je ekonomski analitičar Luka Brkić za Dnevnik.hr.

Izmjena zakona

HNB pokreće izmjenu Zakona o potrošačkom kreditiranju jer su kamate na prešutne minuse od 8,11 do previsokih 17,4 posto. Po ocjeni HNB-a, oni s dopuštenim minusima, kojih je 32.000 plaćaju prihvatljivih 7,61 posto.

 

 

Komentari