Cijene nafte porasle

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima temeljem naznaka poboljšanja trgovinskih odnosa Kine i SAD-a, što je ublažilo zabrinutost za potražnju te sve veće napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 25 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,25 dolara.

Na američkom je tržištu cijena barela porasla za 13 centi, na 61,19 dolara.

Američka vojska je tijekom prošlog vikenda izvela zračne napade protiv iranskih paravojnih postrojbi Katib Hezbollah. Zbog toga su proiranski prosvjednici u srijedu upali u američko veleposlanstvo u Bagdadu, ali su se povukli nakon što je SAD rasporedio dodatne trupe.Trenutno ne vidimo prijetnju za iračku opskrbu sirovom naftom, naveli su u bilješci savjetnici JBC Energy.

“No unatoč tome, pojačane napetosti u regiji, u koje su uključene snage koje podupire Iran, mogle bi stvoriti određeni geopolitički rizik”, dodali su.

Cijene nafte podupire i optimizam da će trgovinski pregovori dva najveća svjetska gospodarstva povećati potražnju.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je najavio da će trgovinski sporazum između SAD i Kine odnosno prva faza tog sporazuma biti potpisana 15. siječnja u Bijeloj kući.

“Možda trebamo pričekati da se ekonomski optimizam pretvori u bolje gospodarske podatke kako bi cijena nafte znatnije porasla”, ocijenili su analitičari iz OANDA.

U siječnju je planiran i planirani početak dubljih rezova proizvodnje OPEC-a i njenih partnera, uključujući Rusiju. Oni su dogovorili da će od 1. siječnja smanjiti proizvodnju za dodatnih 500 tisuća barela dnevno, uz prethodne rezove od 1,2 milijuna barela dnevno.

Smanjenje dolazi u vrijeme kada je Rusija izvijestila o rekordno visokoj proizvodnji nafte i ukapljenog plina u 2019. godine od 11,25 milijuna barela dnevno. U godini 2018. je također zabilježila do tada najvišu razinu od 11,16 milijuna barela dnevno, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci Ministarstva energetike.

Pad američkih zaliha u prošlome tjednu također je ohrabrio cijene. Američke zalihe sirove nafte pale su za 7,8 milijuna barela u tjednu završenom s 27. prosincem, dok su analitičari očekivali smanjenje za slabijih 3,2 milijuna barela, prema podacima američkog Instituta za naftu (API). Službeni podaci američke vlade očekuju se sutra navečer, budući da zbog novogodišnjih praznika kasne dva dana.

 

Komentari