Plenković: LNG terminalom na Krku utisnuli smo se na kartu Europe i svijeta u kontekstu energetske suradnje

I Hrvatska “konja za trku ima”. Naime, LNG terminalom na Krku u kontekstu energetske suradnje, utisnuli smo se na kartu Europe i svijeta, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković na summitu “Inicijative triju mora” u Sofiji.

Kako je podsjetio, tom se inicijativom, proteklih nekoliko godina nastoje povezati zemlje srednje Europe u najširem smislu, od Baltika do obala Crnog mora i Jadrana. Zemlje regije u tome imaju snažnu podršku SAD-a, a Hrvatska kao sudionica ima cijeli niz projekata, a od početka inicijative spominje se LNG terminal.

“S te strane vjerujemo da je to veliki doprinos Hrvatske suradnji u energetskom sektoru u ovoj Inicijativi”, istaknuo je Plenković.

‘Inicijativa triju mora’ povezuje 12 zemalja

Tri mora zajednički su inicirale Hrvatska i Poljska u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.



Inače, LNG terminal na Krku je relevantan za Hrvatsku jer se plinovodnom mrežom spaja s već ranije izgrađenim terminalom u Poljskoj.

Na kraju je premijer naglasio kako će Hrvatska kao sudionica Inicijative nastojati iskoristiti okupljanje sredstava i fondova za projekte koji su korisni za sve zemlje na tom od Baltika do Jadrana i Crnog mora. Inače, Inicijativa triju mora danas povezuje 12 zemalja članica EU-a – Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.

Komentari