Erlić: U svim općinama, gradovima i županijama zabilježen rast

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlić istaknuo je na sjednici Vlade da u svim općinama, gradovima i županijama u Hrvatskoj zabilježen rast prema ključnim pokazateljima razvijenosti te dodao da se u Hrvatskoj smanjuju regionalne razlike.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o razvrstavanju jedinica lokalne i područne samouprave prema stupnju razvijenosti. Indeks razvijenosti donosi se prema sljedećim pokazateljima: stopi nezaposlenosti, dohotku po stanovniku, proračunskim prihodima jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave po stanovniku, općem kretanju stanovništva, stopi obrazovanosti, te indeksu starenja.

– U odnosu na indeks iz 2018. godine, svi gradovi i općine bilježe rast u promatranom razdoblju po svim ključnim pokazateljima, istaknuo je Erlić na sjednici Vlade. Razlike između najviše razvijenih gradova i općina i onih najmanje razvijenih se smanjuju, što znači da naša politika učinkovitog regionalnog razvoja daje učinke – smanjuju se regionalne razlike, istovremeno raste broj iznadprosječno razvijenih gradova i općina i smanjuje se broj potpomognutih gradova i općina, dodao je.

U odnosu na indeks razvijenosti iz 2018., kada je u Hrvatskoj bilo 304 jedinice lokalne samouprave koje su bile ispodprosječno razvijene te 252 koje su bile iznadprosječno razvijene, prema novim indeksima razvijenosti, 287 jedinica lokalne samouprave ima indeks ispodprosječne razvijenosti, dok njih 269 ima indeks iznadprosječne razvijenosti.



– Imamo 17 više iznadprosječno razvijenih gradova i općina u odnosu na 2018., istaknuo je Erlić.

Nakon današnje sjednice Vlade, ministar Erić obratio se novinarima i iznio informacije o novoj odluci Vlade Republike Hrvatske koja se odnosi na razvrstavanje jedinica lokalne samouprave. Odluka se tiče indeksa razvijenosti za općine, gradove i županije za 2024. godinu. Novi indeks predstavlja kombinaciju podataka o rastu i razvoju jedinica lokalne samouprave u razdoblju 2020., 2021. i 2022. godine.

Indeks razvijenosti, koji obuhvaća šest ključnih pokazatelja, izračunava se prema metodologiji iz 2018. godine. Ministar Erić istaknuo je da je odluka o novom indeksu rezultat nastojanja Vlade da poboljša rad i smanji regionalne razlike. Prema rezultatima indeksa, primjetan je pomak prema smanjenju razlika između manje i više razvijenih jedinica lokalne samouprave.

Ministar je naglasio i pozitivne trendove u razdoblju od 2016. do 2022. godine, uključujući rast prosječnog dohotka po stanovniku za 55%, povećanje izravnog prihoda proračuna po stanovniku za 63%, te porast prosječnog stupnja obrazovanja za 36%. Stopa nezaposlenosti u svim jedinicama lokalne samouprave smanjena je na 6%, što je rezultiralo prepolovljenjem u odnosu na prethodno dvoznamenkastu stopu.

Posebno je istaknuto smanjenje razlika između najrazvijenije (Zagreb) i najmanje razvijene jedinice lokalne samouprave, pri čemu je razlika smanjena s 80 na 50 bodova.

Ministar je zaključio da su ovi pozitivni trendovi odraz uspješne politike regionalnog razvoja, te je izrazio vjeru da će dodatna ulaganja i fondovi Europske unije nastaviti smanjivati razlike između regija, čime će se održati rast gospodarstva i razvoj čitave Hrvatske.

Komentari