Euro u prvom polugodištu porastao prema dolaru čak 2 posto

Foto: Pixabay

Na svjetskim je tržištima prošloga tjedna tečaj eura prema dolaru porastao, pa je cijelom prvom polugodištu povećao dobitak na gotovo 2 posto, što je posljedica najava Europske središnje banke (ECB) o daljnjem povećanju kamata.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ostao je prošloga tjedna gotovo nepromijenjen na razini od oko 102,90 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema europskoj valuti skliznuo 0,2 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0910 dolara.

No, cijena dolara porasla je prema japanskoj valuti, za 0,4 posto, na 144,30 jena, blizu najviše razine u više od sedam mjeseci.



U fokusu ulagača bile su poruke središnjih bankara s panela u portugalskom gradu Sintra.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao je da će kamate vjerojatno i dalje rasti i da ne očekuje njihovo smanjenje u ovoj godini jer je inflacija i dalje znatno iznad ciljanih razina.

Dužnosnici Europske središnje banke (ECB), organizatora tog panela, također su poručili da će trebati dodatno povećati kamate i da se još ne razmišlja o njihovom smanjenju.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde istaknula je da zbog tvrdokorno visoke inflacije ne mogu zaključiti ciklus podizanja kamatnih stopa.

Nakon više od godinu dana povećanja kamata, taj se ciklus bliži kraju. No, ostaju pitanja za koliko će još središnje banke povećati kamate u ovoj godini, na koje razine i koliko će se dugo cijena novca zadržati na tim povišenim razinama.

Tečajevi valuta posljednjih mjeseci osciliraju ovisno o tome kakve špekulacije prevladaju na tržištu u vezi odgovora na ta pitanja.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, u proteklom je kvartalu blago porastao, no u cijelom prvom polugodištu pao je oko 0,5 posto.

Pritom je tečaj eura prema dolaru u prvom polugodištu porastao gotovo 2 posto.

Komentari